Naziv filma: Suspiria (1977.)
Datum: 12.8.1977.
Redatelj:Dario Argento
Scenaristi:Dario Argento
Uloge: Jessica Harper, Stefania Casini, Flavio Bucci
Radnja: Nakon što stigne na prestižnu baletnu akademiju, Suzy odmah primjeti da se oko nje nešto čudno događa. Svakim danom, sve više počinje osjećati neko zlo koje je okružuje. Kada odluči istražiti o čemu se doista radi, otkriva mračnu stranu akademije. Naime u akademiji je prije boravila stara i moćna vještica, kojoj Suzy mora stati na kraj i ne dopustiti da zlo izađe na površinu.
Zemlja: SAD
Trajanje: 92 min
IMDb ocjena: 7.5
Naša ocjena: 7.5/10 
 
RECENZIJA:
 
Suspiriu su nazvali jednim od najboljih horor filmova 20. stoljeća te 18. najstrašnijim horor filmom svih vremena. Najviše pozitivnih kritika je pokupila njezina originalnost i način na koji je prosječnom horor gledatelju serviran vrlo dobro osmišljeni scenarij pun misterija i tajni koji se polako otkrivaju. 


Zanimljivo je spomenuti da je po prvotnom planu, glavna junakinja trebala imati 12 godina, no procijenjeno je da bi snimanje takvog teškog filma s 12-godišnjakinjom bilo vrlo riskantno pošto bi film mogao biti zabranjen, starost glumice je povećana na 20 godina, ali većina dijaloga nije promijenjena te se vidi naivnost u samim postupcima junakinje Suzy.

Za scenaristički dio, ali i redateljsku palicu, bio je zadužen odlični Dario Argento, koji se može pohvaliti da je ovim horor uratkom napravio jedan veliki korak u horor industriji.
Prvi put je spojio elemente psihodrame s horor elementima na način zanimljiv gledatelju, a opet da sadrži pozadinsku radnju koju prati film. 

Film je dobio samo pozitivne kritike publike i kritičara, a većina ga je opisivala frazama:

"Postoje horor filmovi koji straše i postoje horor filmovi koji uzdrmaju osjetila; "Suspiria" ih još uvijek trese i 25 godina nakon nastanka"