Saw fenomen, započeo je 2004. godine, kada je izašao prvi nastavak ovoga mega serijala. Kod nas prevedeno kao Slagalica strave, nije pravi horor, više je to horor triler u nastavcima.

Taj prvi nastavak ocijenjen je kao film s puno grafičkoga nasilja, pa su napravljene dvije verzije, s full nasiljem i onim blažim za mlađu publiku, ali kada se pogleda, razlika između obje verzije je zbilja minimalna.

Prvi dio počinje scenom u nekom napuštenom industrijskom dijelu, gdje se dva lika bude zavezani za zid prostorije, dok je na sredini neko truplo. Glas preko TV-a im govori što da rade kako bi preživjeli.

Svi nastavi Saw serijala uglavnom se vode oko JigSawove borbe protiv ljudi koji su učinili nešto nažao društvu, prijateljima ili čak sami sebi. On ih kroz razne igre mučenja uči svojevrsne lekcije, koje su jako krvave i nasilne.

 

Saw 2

Kako to uvijek biva, nakon velikoga uspjeha prvog nastavka, koji je bio jako dobar, odmah slijedeće godine, snimljen je i novi nastavak ovoga serijala. Sniman u vrlo kratkom roku, oko 25 dana, postigao je jako dobre kritike i osvojio gledatelje svojeg prvog nastavka.

Zanimljivo je spomenuti da je plakat s dva odrezana prsta bio zabranjen, ali on je samo potaknuo redatelja da film još više nahvali i privue još više publiku, nego prvi nastavak.

Saw 3 

  

 U trojci se ne događa ništa pretjerano novo. Provjereni scenarij je ovdje, zamke su spremne, sprave za mučenje podmazane, nedostaju samo žrtve, koje je Jigsaw već izabrao.

U ovome dijelu bi samo spomenuo bizarnu ideju koju je imao glavni glumac Tobin (Slagalica). U svrhu reklame donirao je svoju krvi, koju su miješali s umjetnom bojom i tako pravili postere koji su se prodavali za 100 kuna. Sav novac je išao u hum. svrhe.

Saw 4 

Zanimljivi obrt čeka nas u četvrtome nastavku. Amanda i Slagalica su mrtvi.

Kritičari su ovaj nastavak dočekali na nož i dali mu jako slabu ocjenu, ocjenivši ga kao vrlo slabog i već prožvakanog.

Naravno, ne sumnjamo da će i ovaj nastavak pogledati svi koji su pogledali prva tri nastavka, jer zanimljivih zamki i krvavih scena ne nedostaje.

Idi na vrh