Naziv filma: À l'intérieur/ Inside / Carski rez (2007.)
Datum: 13.6.2007.
Redatelj: Alexandre Bustillo, Julien Maury
Scenaristi: Alexandre Bustillo, Julien Maury
Uloge: Alysson Paradis, Jean-Baptiste Tabourin, Claude Lulé
Radnja: Četiri mjeseca nakon prometne nesreće, depresivna i trudna Sara odluči provesti Badnju noć doma odmarajući se kako bi sutra rodila. Odjednom usred noći Saru probudi kucanje po vratima od strane nepoznate osobe.
Zemlja: Francuska
Trajanje: 82 min
IMDb ocjena: 6.9
Naša ocjena: 8.3 /10 
 
RECENZIJA:
 
À l'intérieur' je francuski film kojega su režirali Julien Maury i Alexandre Bustillo. Mogao bi se smjestiti u horor podžanr 'torture porna' poput mega popularnog Martyrs / Mučenice (2008.), iako za razliku od njega, ovdje nema seksualnih činova. Stvar je u tome da se film toliko uvlači pod kožu, te je jako gledljiv i tjera gledatelje da ga gledaju do samog kraja i trpe ono što inače ne bi mogli. Od Francuza kad su u pitanju horori očekujemo krajnosti i ovdje smo ih dobili. Budući da sadrži okrutno nasilne scene ,film je vrlo uznemirujući i nije za svakoga. No, radi se o vrhunskom filmu. Pravom francuskom horor klasiku, vjerojatno za sva vremena. Samim filmom, Francuzi su još jednom pokazali da su vrhunski majstori horor žanra. Hollywood od njih još puno mora učiti da bi dosegao taj nivo kreativnosti, mašte i realizacije.
 
Radnja filma smještena je četiri mjeseca nakon prometne nesreće u kojoj je Sara izgubila muža. Sada je trudna i očekuje njihovo zajedničko dijete. Na Badnju večer ima zadnji ultrazvuk prije samoga poroda. Kako se planira odmoriti, vraća se kući kako bi sutra spremno dočekala svoj najvažniji dan života. Iznenada Saru probudi kucanje po vratima. Kada otvori, sazna da se radi o nepoznatoj osobi koja želi koristiti njezin telefon. Kada Sara odbije pustiti ženu u svoj dom, nepoznata žena otkriva da zna ponešto o njoj. Nakon toga radnja ide svojim napetim tokom pa spoilanje ne dolazi u obzir. Zanimljivo je da u 'Carskom rezu' nema jasno definiranih pozitivnih i negativnih likova. I Sara i La Femme imaju svoje motive i postupke koji se mogu protumačiti kao pravedni i optužujući.
 
 
Ovo je bio redateljski debi Mauryja i Baustilla. Atmosfera je i više nego sjajna. Redatelji odlično koriste kontrast svjetla i tame kao u filmovima 'Halloween franšize' ili 'Strave u ulici Brijestova'. Što se tiče radnje, ona je duboka i oštra. Prvih trideset minuta ritam filma je slabiji i usporeniji – radi se o trileru- da bi od otprilike tridesete minute nadalje gledali pravi horor čiji se ritam sve više ubrzava. Radnja se od tridesete minute odvija u pravom vremenu. Jedna minuta u filmu jednaka je jednoj minuti u stvarnosti. Upotreba prekomjernog divljačkog nasilja rijetko je iskorištena tako dobro. Mnoge scene su izuzetno brutalne pa treba imati dobar želudac da bi sve to mogli podnijeti. Tko podnese toliku količinu terora isplatit će mu se jer će uživati u cijelom super realnom okruženju. Velika prednost je što ritam nasilja ne staje do samoga kraja, za razliku od mnogih klišej horora, pa zahvaljujući upravo takvome nesmiljenom ritmu vrhunac i rasplet su šokantni i uzavreli. Kako bi se reklo: „Napetost se može rezati nožem“.
Kraj filma neće razočarati publiku nekim kiksom. Kiksa nema. Kraj je za deset.
 
U nedostatke bi mogli ubrojiti ne baš tako sjajne specijalne efekte, recimo scene sa bebom u utrobi koje su se mogle izbjeći ili količinski smanjiti, nedovoljno široka karakterizacija La Femme, dječja naivnost nekih sporednih likova i sl.
Ovaj uradak nikad ne bi bio ovako uzbudljiv i zanimljiv da glumačka postava nije bila fantastična. Alysson Paradis i Béatrice Dalle bile su sjajne. Paradis nepogrešivo prenosi Sarin strah, zbunjenost, ali i snagu da se suoči sa svojom progoniteljicom. Dalle je hladno opuštena i smirena s obzirom na agresivni karakter njenog lika. Svaki njezin izraz lica i pokret će vas naježiti. Obje glumice su uspjele prenijeti narav ideje i scenarija s najvećom mogućom vještinom i finoćom.
'Carski rez' je na filmskim festivalima ostvario devet pobjeda i pet nominacija uključujući četiri pobjede na prestižnom Katalonskom međunarodnom filmskom festivalu.

Svakom ljubitelju hardcore horora toplo preporučujemo neka pogleda 'Carski rez'. Film je jeziv, životinjski nasilan, maksimalno napet, užasan,, krvav, borben...Treba upozoriti da ovo ostvarenje nije za plašljive ni gadljive jer takvi bi mogli povraćati i imati ružne snove. Film svakako nije ni za trudnice jer bi mogao izazvati strah od poroda, ali i više od toga.
Film je nepokolebljivo surov. Svi ostali ovo moraju pogledati te ono što vide, u filmskog smislu dugo neće zaboraviti.