Naziv filma: Don't Breathe / Ne diši (2016)
Datum: 26.08.2016.
Redatelj: Fede Alvarez
Scenaristi: Fede Alvarez
Uloge: Stephen Lang, Jane Levy, Dylan Minnette
Radnja: Rocky, njezin dečko Money i prijatelj Alex, za život preživljavaju kradući po kućama. Kada Money otkrije kuću punu para jednog slijepog starca, predloži ostalima da ju opljačkaju i tako si osiguraju lagodan život. Isprva se plijen čini kao mačji kašalj, no ni starac nije toliko bespomoćan koliko je trojac mislio. Ubrzo se pljačka pretvara u borbu za goli život.
Zemlja: SAD
Trajanje: 1h 28min
  • Naša ocjena8.5/10
  • IMDB ocjena7.5/10
 
RECENZIJA:
 
Izašao krajem kolovoza ove godine, 'Ne diši' je izazvao veliku pažnju medija. Štoviše sam trailer izazvao je opće oduševljenje horor, ali i triler fanova i jedva se čekala premijera, 'najstrašnijeg' horora ove godine. Što se tiče samog epiteta 'najstrašniji', mi ne bi išli toliko daleko, no da je 'Don't Breathe' strašan film, on to uistinu i jest. Naravno, ne na način na koji smo do sada navikli, a to su hektolitre krvi i vrišteća ekipa po kolibama i sl., već na način da je isti obogaćen toliko dobrom i jezivom atmosferom, da osjetite strah koji osjećaju likovi u samome filmu.
 
Upravo je ta odlična i jeziva atmosfera najzaslužnija zašto smo napokon nakon dugo čekanja dobili odličnih sat i pol za uživanje u pravoj filmskoj poslastici. Naravno, ako ovaj post čitate s mjesta koje je smješteno negdje u Lijepoj našoj ili u susjedstvu, vjerojatno se nalazite u onoj većini koja uopće nije ni čula za ovaj film. Ne brinite niste vi krivi, krivi su naši kino distributeri, kojima film jednostavno nije bio dovoljno zanimljiv da ga pošalju na kino platna. Zašto? - to samo oni znaju.
Čak i odlični rezultati na svjetskom box office nisu bili dobar pokazatelj našim kinima da ovaj film uvrste na listu filmova koje definitivno morate pogledati. Štoviše, ako malo proguglate i svjetske filmske stranice, naići ćete na odlične kritike i super ocjene, koje svakako sam film i opravdava.
 
Radnja filma vrti se oko troje poznanika. Djevojke Rocky, njezinoga dečka Money i dobrog prijatelja Alexa. Sve troje za život uglavnom zarađuje pljačkajući dobrostojeće obitelji i njihovu imovinu. Kako je svima već dojadilo stalno pljačkanje, dogovore se da je vrijeme da opljačkaju neki veći plijen i time si osiguraju budućnost. Ubrzo saznaju da u napuštenom predgrađu u jednoj kući živi slijepi starac, koji u kući navodno drži 300.000 dolara. Prilika se čini previše laka da bi ju se samo tako propustilo. Međutim, pljačka se ubrzo pretvara u igru mačke i miša, a starac je sve samo ne bespomoćan i svakako im neće dopustiti da samo tako ukradu njegov novac. Ubrzo se pljačka pretvara u borbu za život.
 
 
Složit ćete se sa mnom da je radnja vrlo zanimljiva, a i kada znate da iza iste stoji glavom i bradom talentirani Fede Alvarez, ništa drugo nismo ni očekivali. Uz bok Alvarezu, producentske palice se uhvatio i svestrani horor stručnjak Sam Raimi, pa iz toga razloga jednostavno nije bilo mjesta za napraviti loš film.
Naravno, jedina veća greška kod ovoga filma je ta što se isti kroz marketing reklamirao kao 'horor film', a ne kao horor-triler, jer bi se tako vjerujem puno bolje probio do same publike i filmskih fanova željnih dobrih filmova.
Iskreno, moram priznati da stvarno dugo nisam gledao ovako dobar i napeti horor triler. Radnja je toliko zanimljiva, bez praznoga hoda, da vas jednostavno drži prikovanim za ekran do samoga kraja.
 
Iako se ovdje, kako sam gore spomenuo ne radi isključivo o horor filmu, scena popraćenim poznatim 'jumpom' svakako neće nedostajati, dok je izgled glavnoga negativca, odnosno slijepoga starca, svakako upečatljiv, pa će i one strašljive, koji baš nisu ljubitelji pravih hororaca, svakako ostaviti uplašenim. Veliki plus svakako ide i režiji samoga filma, koja je napravljena bez mane, pa nakon dugo vremena nemamo film koji je ovdje da vas samo uplaši spomenutim 'jump scenama', već su one dozirane i uklopljene u sam film i svaka scena ima smisao i nije tu samo da vas preplaši.
 
Što se tiče glumačke ekipe, tu stvarno skidam kapu ponajprije Stephenu Langu, koji je ulogu slijepoga starca odveo na zavidan nivo i samome filmu dao upečatljivu horor notu, bez koje ne bi dobili toliko dobar i napeti film. Uz Langa, tu je i odlična Jane Levy, kojoj ovo i nije prvi film na kojem je surađivala s redateljem Alvarezom, pošto su zajedno već radili na remakeu Zle smrti.
 
I za kraj, ako ste u potrazi za napetim i dobrim filmom, koji će vas držati prikovanim za ekran do posljednje scene, svakako pogledajte 'Ne diši' i uživajte u sat i pol, koliko traje sam film.