Halle Berry je Molly Watts astronautkinja britka uma, koja se vraća sa svoje 13-mjesečne misije iz Svemira. Taj povratak ne bi bio čudan, da se u Svemiru nije dogodilo nešto što samu Molly i njezinu obitelj ostavlja u potpunome šoku. Naime, iako je u Svemiru bila sama, Molly se vraća u drugome stanju. Trudna i u šoku, zajedno sa svojim suprugom, kojeg glumi hrvatski glumac Goran Višnjić, pokušava doznati što se to točno dogodilo gore i kako je uopće takvo nešto moguće.
 
Moram priznati da sam bio uzbuđen kada sam čuo da će u nekoj svjetskoj seriji glumiti glumac naših korijena. Doduše, uzbuđenje je splasnulo kada sam saznao da će to biti Goran Višnjić, kojega je proslavila uloga dr. Kovaca, mega popularne serije Hitna, koja je godinama išla na američkim TV kanalima. E sad, da me ne bi odmah prozvali i rekli da se osjeti netrpeljivost prema nekome tko je 'naš', odmah ću priznati da se u ulozi muža popularne Halle, u prvoj sezoni 'Extanta' snašao i više nego dobro.
Naravno, osjeti se tu onaj balkanski naglasak i njegov engleski zvuči čudnije od izvornoga, no sve u svemu je to izvedeno na jedan solidan način i zaslužuje prolaznu ocjenu.
Što se tiče same Berry, opće je poznato da tu glumicu i ne možemo nešto često gledati na televiziji. Još na početku svoje filmske karijere i sama je jednom izjavila da nema neku želju glumiti u serijama i da je njezin poziv isključivo orijentiran prema filmskim platnima. Orijentiran sve do 2014. godine kada je pristala glumiti glavnu ulogu u gore spomenutoj seriji.
 
 
Radnja 'Extanta' i nije previše originalna. Ok, osvježenje je gledati SF seriju koja se koliko toliko maknula od uvrijeđenih kalupa istih ili sličnih serija, no da je većina scena i događaja u seriji predvidljiva, jest i to velikim dijelom. Tu sam ostao čak malo i razočaran, jer Halle je holivudska zvijezda, te smatram da se scenarij mogao razraditi puno bolje i da se njezina uloga itekako mogla iskoristiti na puno bolji i orginalniji način. Ovako smo dobili zanimljivu premisu, ali nažalost nedovoljno iskorištenu .
Gledajući na okosnicu koja čini seriju to je svakako umjetna inteligencija. A znajući da iza same serije stoji svjetski poznati redatelj Steven Spielberg, isto me i ne čudi. Većina njegovih serija bavi se temom umjetne inteligencije pa je bilo za očekivati da će glavna okosnica serije biti upravo ta, vrlo zanimljiva tema. Priča se svakako dijeli na dva glavna dijela. Na jednom dijelu imamo umjetno stvorenog humanoida koji glumi zajedničko dijete Molly i Johna. Dok je druga okosnica serije gore spomenuta trudnoća same Molly.
 

PRODUKCIJA NA VISOKOM NIVOU

Ono što me posebno oduševilo u samoj seriji je visoka produkcija. I to produkcija koja je puna specijalnih efekata kroz koje nam se dočarava život budućnosti. Točnije nekih 50 godina unaprijed. Od budućnosti tu je jedan potpuno drugačiji život ljudi koji je prikazan na jedan vrhunski način. Od automobila koji voze sami, mobitela, robota, pametnih kuća i svega ostaloga što čini sliku nama bliske budućnosti.
 
Gledajući prvu i drugu sezonu, serija je svakako napredovala. Druga sezona bogatija je radnjom i efektima i moram priznati da je puno zanimljivija od prve sezone.
Serija je svakako dobar miks horora i fantazije i šteta ju je propustiti.
Odnedavno ju možete pogledati i na Pickboxu.