SF horori, mutanti i čudovišta

 • Apollo 18 (2011)

  Sve je počelo 1999. godine kada je u kina došao mali film po imenu Vještica iz Blaira (The Blair Witch Project, 1999.), čiji se marketing temeljio na tome da je to istinit film i da je video zapis stvaran te da predstavlja video koji su snimala tri studenta. Njih troje su nestali 1994. dok su istraživali legendu o vještici iz Blaira. Naravno, kasnije je potvrđeno da je to bio samo marketing i da se taj slučaj nestanka troje studenata nikada nije desio. Uprkos tome, film je zaradio ogromnu količinu love na svom bijednom budžetu (količina novca u budžetu se kreće od 20,000 do 750,000 dolara). Iako nije prvi film koji se zasnivao na pravim snimcima, baš on je započeo jednu novu modu u, obično horor filmovima, koja i dan-danas trese filmske autore širom svijeta. Takvi filmovi su obično dosadni i rijetki uspijevaju postići neki zapaženiji uspjeh u svijetu i na kinoblagajnama, ali se s vremena na vrijeme probije neki zanimljiv uradak. Apollo 18 (2011.), nažalost, ne spada u takve.

 • Jeepers Creepers

  Brat i sestra putujući ugledaju čovjeka kako baca nešto nalik truplu u neku rupu, i nažalost odluče provjeriti o čemu se radi. Kada se uvjere da je to zbilja truplo, manijak se vraća s namjerom da ih ubije kao i sve žrtve prije njih.
  Najgore je što ne znaju s kim imaju posla, jer takvoga manijaka nisu zamišljali ni u najgorim noćnim morama.

 • Mutant (1984)

  Dva brata Josh i Mike odluče zajedno provesti dane odmora koji su pred njima, no nakon što se zakače sa lokalnim seljačinama i sa automobilom završe u jednom jarku, odlaze po pomoć u obližnji gradić. Nakon što stignu u gradić silom prilika moraju ostati preko noći, jer pomoć mogu potražiti tek izjutra. Josh se prvi budi, no u kući gdje su on i njegov brat odsjeli Mikea nema, a stvari su mu ostale nedirnute. Zabrinut zbog bratovog nestanka Josh odlazi prijaviti njegov nestanak kod lokalnog šerifa Willa Stewarta, koji i sam ima problema s nestancima nekih ljudi.
  Stvari se odvijaju paklenom brzinom kad oboje saznaju da je grad zaražen nekom bolešću koja obične ljude pretvara u mutante željne ljudske krvi. Šerif, Josh i lijepa učiteljica Holly Pierce otkrivaju da je za takvo ponašanje kriv otrovni otpad zbog kojeg ljudi polude za krvlju, no iako znaju uzrok...pitanje je da li će oni uspijeti pobijeći iz gradića? Problem nastaje što je noć...a oni izlaze jedino po noći...baš poput vampira.

 • Prometheus / Prometej (2012)

  Kada tim stručnjaka dođe do velikoga otkrića i nađe tragove drevne civilizacije, počinje ekspedicija u najudaljenijim dijelovima svemira kako bi napokon riješili pitanje nastanka ljudske vrste No teren je dosta nepoznat i jedino što tim zna je planet gdje se tragovi nalaze. Došavši tamo njihova ekspedicija će se ubrzo pretvoriti u borbu za život, a opstanak cijele ljudske civilizacije bit će ugrožen.

 • Splinter (2008)

  Vraćajući se s kampiranja, Polly i Seth susretnu Dennisa i Lacey,  povezu ih, ne znajući da je par u bijegu od zakona. U jednom trenutku nalete na nešto što im probuši gumu, koju uspiju promijeniti te nedugo nakon toga staju na obližnju benzisku crpku. Ubrzo, po dolasku, shvate da na benziskoj nema nikoga osim misterioznog bića koji će im ostanak na crpki pretvoriti u borbu za vlastiti život.

 • Spring / Proljeće (2015.)

  Naziv filma: Spring / Proljeće (2015.)
  Datum: 20.03.2015.
  Redatelj: Justin Benson, Aaron Moorhead
  Scenarist: Justin Benson
  Uloge: Lou Taylor Pucci, Nadia Hilker, Vanessa Bednar
  Radnja: Nakon što mu majka umre i nedugo nakon što dobije otkaz, nesretni Evan odlazi trbuhom za kruhom u Italiju. Već nakon samog dolaska upoznaje prekrasnu i jako zgodnu djevojku Louise, u koju se instantno zaljubljuje. Vjerujući da je Louise žena njegova života, Evan ni ne sluti što se krije iza prekrasnog lice mlade Talijanke.
  Zemlja: SAD
  Trajanje: 109 min.
  IMDb ocjena: 6.7
  Naša ocjena: 7.3/10 
 • The Mist / Magla

  Naziv filma: The Mist / Magla (2007.)
  Datum: 21.11.2007.
  Redatelj: Frank Darabont
  Scenarist: Frank Darabont
  Uloge: Thomas Jane, Marcia Gay Harden, Laurie Holden
  Radnja: Nakon što maleni gradić pohara oluja, David i njegov sin Billy, zajedno s ostalim lokalnim stanovništvom, zapute se u obližnji supermarket kako bi se na vrijeme opskrbili potrebnim namirnicama, ukoliko se oluja ponovi. Kupujući, primjete da se vani spušta gusta bijela magla. Misleći da je to samo obična magla, ni ne slute da se u njoj krije nemilosrdni neprijatelj.
  Zemlja: SAD
  Trajanje:126 min.
  IMDb ocjena: 7.5
  Naša ocjena: 8.8/10
 • The Thing / Stvor

  Grupa istraživača vrši znanstvena istraživanja na još neistraženim dijelovima Antartike. Nakon što slučajno iskopaju neko stvorenje, prva zadaća će im biti preživjeti. Spomenuto stvorenje osim izvanrednih ubilačkih osobina, sposobno je i mijenjati oblik prema potrebi. Kako bivaju jedan po jedan zaraženi, izbija paranoja, jer stvor bi mogao biti bilo tko od njih.

 • The Thing from Another World (1951.)

  Kada na Sjevernom polu padne meteor, kapetan američkih snaga, Patrick Hendry, zajedno sa svojom ekipom kreće prema mjestu pada. Došavši tamo nalazi neobičnu okruglu letjelicu i neko humanoidno biće u njoj. Kada ga izvuku iz leda, odluče ga ponijeti u bazu. Ubrzo poslije toga primjete da biće povoljno utječe na sve biljke u bazi, no nakon što ubije njihovog psa, počinju shvaćati da je riječ o nimalo dobroćudnom stvoru i da su im životu ugroženi.