Naziv filma: The Monster / Čudovište (2017)
Datum: 15.06.2017.
Redatelj: Bryan Bertino
Scenaristi: Bryan Bertino
Uloge: Zoe Kazan, Ella Ballentine, Aaron Douglas
Radnja: Nakon što krenu na put, majka i kći ostaju nasred šume u pokvarenom autu čekajući vučnu službu. U jednom trenutku shvaćaju da se oko njih krije nešto, a okruženi mrakom i kišom koja neprestano lije, shvaćaju da pomoć i neće doći tako brzo.
Zemlja: SAD
Trajanje: 1h 30min
  • Naša ocjena7.5/10
  • IMDB ocjena5.5/10
RECENZIJA:
 
Ne znam zašto, ali znam da sam uvijek bio fan filmova koji su građeni na nekoj tmurnoj atmosferi i još ako je istoj dodana kiša, neka šuma Bogu iza nogu, mojoj filmskoj sreći jednostavno nema kraja. Iako bi rekli da svaki drugi, treći horor ima upravo takvu atmosferu, nekako rijetko pogode baš ono što volim kod takvih filmova, a to je ona jeziva napetost koju takva atmosfera stvara. Kada sam ugledao trailer za The Monster, odmah mi je raspoloženje skočilo, jer sam vidio upravo sve te elemente na jednom mjestu, a to što iza filma stoji sjajni Bertino (The Strangers / Stranci (2008.)), znao sam i prije samog gledanja da film ne može biti promašaj i da će biti prava horor poslastica.
 
Kao i kod spomenutih Stranaca, i u Čudovištu imamo tu sjajnu jezivu i misterioznu atmosferu, koja samoj priči daje pravi horor štih; štih kakav bi svaki horor film trebao imati. Ovoga puta radnja se vrti oko majke i kćeri, koje nisu baš u najboljim odnosima, ustvari, majka je alkoholičarka koja se ne može brinuti ni o sebi, a kamoli o djetetu, no s druge strane preko flashbackova koji su jako dobro ubačeni kroz film, uviđamo da ista i nije majka koja ne voli svoje dijete, već se jednostavno ne snalazi kroz život i rješenje svih problema uvijek pronalazi u boci. Dok s druge strane imamo njezinu kćer, djevojčicu koja je za svoje godine jako zrela i pametna i većinu obiteljskih stvari preuzima na sebe i u većini trenutaka je ona roditelj u tom obiteljskome odnosu između njih dvije.
Kada zajedno krenu na put, dožive manju prometnu nesreću u kojoj udare vuka, a auto im se od udarca pokvari i ostaje nasred ceste, u mraku, usred šume, dok kiša lije kao iz kabla. Vučna služba je na putu, no u jednom trenutku kada (mrtvi) vuk nestane, obje posumnjaju da se u šumi oko njih nalazi nešto...
 
 
Baš kao što sam gore i spomenuo, upravo su elementi na kojima je građena sama priča, najjači adut ovoga filma, iako će većina vas reći da priča i nije nešto originalna, meni je jako dobro sjela, a i misterija oko čudovišta koje se krije u šumi, samo je podigla tu ljestvicu na još veći nivo. Iako, kada su ovakvi filmovi u pitanju, moram priznati da je misterija uvijek najjača strana priče i da je sve bolje dok ne vidimo kako izgleda čudovište od kojeg cijelo vrijeme strahujemo. Film ima sjajnu atmosferu, iako će možda nekima priča biti spora, možda čak i na trenutke dosadna, ali upravo je misterija kojom je priča prožeta kralježnica ovoga horora i ako film budete gledali na takav način, on će vam biti jako dobar i zanimljiv.
 
Gluma glavnih glumica je i više nego dobra, štoviše, mala Ella Ballentine, je ostvarila vjerojatno jednu od najvećih uloga u karijeru, dok je i njezina filmska majka Zoe Kazan svoju ulogu donijela na jako dobar način i izgradila je lik kojeg ćete prvo mrziti, no kako priča teče dalje, vjerojatno ćete i promijeniti mišljenje.
 
'The Monster' je miks psihološkog horor trilera i pravog monster horora, a gledajući u globalu, da je sve ostalo na psiho trileru, ocjena bi bila još i veća.