Naziv filma: REC 3: Genesis / REC 3: Geneza (2012.)
Datum: 30.4.2012.
Redatelj: Paco Plaza
Scenaristi: Luiso Berdejo, David Gallart
Uloge: Leticia Dolera, Diego Martín, Ismael Martínez
Radnja: Kada usred vjenčanja odabrani gosti pokažu svoju mračnu stranu, počinje prava noćna mora.
Zemlja: Španjolska
Trajanje: 80 min
IMDb ocjena: 5.1
Naša ocjena: 5.0/10 
 
 
Mislim da smo ubili franšizu. To su bile riječi Georgea Clooneyja nakon što je snimio nastavak franšize koja je bila mrtva već u prethodnom dijelu. Njegov dio ju je samo šutnuo u glavu dok je nemoćno ležala na zemlji. Naravno, riječ je o zlosretnom homoerotičnom nastavku Batman & Robin (1997.), gdje Batman ima gumene bradavice na odijelu i nosi plastični nakurnjak. Taj i njegov prethodnik, Batman zauvijek (Batman Forever, 1995.) definitivno spadaju u vrh najgorih nastavaka ikada snimljenih, a za oba se možemo zahvaliti čika Joelu Schumacheru. Promijeniti redatelja i dopustiti mu da slijedi neki svoj pravac u već zacrtanoj filmskoj franšizi u većini slučajeva može značiti samo jedno, a to je smrt iste. Iz tog razloga su mnoge franšize pale na dno i nikada se više neće vratiti.

Doduše, napraviti uspješan nastavak koji će kvalitetom parirati originalu, ili pak biti bolji od njega (vrlo rijetko, ali postoje i takvi slučajevi) je vrlo težak posao za bilo koga. Već nakon drugog nastavka većina franšiza počinje tonuti dolje, neke bržom, a neke sporijom putanjom. Za [REC] franšizu komotno možemo reći da je potonula. Dobro, ne baš potonula, ali opasno skrenula sa putanje koju su ucrtala dva prethodna filma i sada počinje da tone.

     Malo je reći da sam se oduševio kada sam prije nekoliko godina pogledao [REC] (2007.), film koji je dobro uzdrmao temelje horor žanra spojivši u sebi dva podžanra, zombije i found footage (pronađeni snimak) te je u to dodao malo religijskog elementa, čisto da malo začini stvari. To mi nije bio prvi put da se susrećem sa španskim horor filmom, ali je definitivno bio najbolji koji sam pogledao do tog trenutka. Nakon što je film postigao veliki uspjeh, došao nam je i nastavak, [REC] 2 (2009.). Nešto slabiji, ali svejedno vrlo dobar. 3 godine poslije nam dolazi novi nastavak, [REC] 3: Geneza ([REC] 3 Génesis, 2012.) i tu dolazimo do onog dijela o smrti i ubistvu franšize.

     Pogledam film pa se zbunjeno počešem po glavi. Dobro, šta sam ja to upravo pogledao? Gdje je ona tjeskoba iz prva dva dijela? Gdje je ona zamračenost sa kojom dolazi i strah od nepoznatog, od onoga šta se krije u mraku? Gdje je ona drhtava kamera koja je zaštitni dio serijala? Gdje su svi oni dijelovi koji su činili prva dva dijela tako dobrim filmovima? Dobro, isti zombiji su tu. Nazvat ću ih tako iako tehnički ne spadaju u tu kategoriju :) Dobro, ubacili su i poveznicu sa prvim filmom pa to zaista ispade isti univerzum. Uvijek volim kada ljudi povezuju filmove u serijalu nekim detaljom. Dobro, plus. Ali gdje je ostalo? Šta se desilo sa ostalim? Pogledam ime scenariste i redatelja, Paco Plaza. Tek mi sada ništa nije jasno. Pa čovjek je radio isti posao na prva dva dijela, doduše sa Jaumeom Balagueróm, ali svejedno. On je jedan od dva čovjeka koji su stvorili taj serijal, a kako stvari stoje i čovjek koji ga je ubio.

     Nemojte me odmah gađati kamenjem. Nije ovo loš film ako ga posmatramo kao neku zasebnu cjelinu i još jedan zombi film u nizu. Doduše, i kao takav spada u jedva osrednja ostvarenja, ali ako ga posmatrate kao dio [REC] serijala onda je čista nula. Prije svega, ona mračna, klaustrofobična skučenost stambene zgrade iz prva dva dijela je izbačena. Sada se radnja odvija napolju, tačnije na nekom imanju, usred vjenčanja. Nestala je i ona drhtava, ručna kamera što je pomalo ironično, zar ne? Samim tim sam naslov filma pada u vodu, jer ako neko ne snima šta se sve dešava čemu onda ono [REC] u naslovu? Zapravo, ima toga. Prvih 15-20 minuta gledamo snimke vjenčanja iz dvije-tri perspektive dok se stvari ne zakuhaju, a onda počinje klasični film. Onda sama priča filma je prilično jadna. Niti su šta novo dodali u staru priču niti su je na bilo koji način obogatili. Ovo je bilo po principu: nestalo nam para pa haj'mo snimiti još jedan nastavak da malo pomuzemo staru kravu. O mračnom tonu koji je krasio prva dva dijela neću ni da pričam. Slobodno ga zaboravite jer je Plaza sada ubacio neke komične elemente stvorivši od filma neku kvazi horor-komediju. Zapravo, dok sam gledao film pitao sam se da slučajno ovo nije neka sprdačina na račun prva dva dijela jer se tako čini. Obično izrugivanje svega što su stvorili. Doduše, ima tu i jedna smiješna stvar (Spužva John, kada pogledate znat ćete o čemu pričam), ali teško da ga to može svrstati u taj miks horora i komedije. Ima i krvi i rezanja udova pa to ljubiteljima toga neće nedostajati, ali mu opet fali dosta toga da bi se mogao svrstati u [REC] serijal. Jedino što zaista valjda u filmu jeste Leticia Dolera i njene prelijepe zelene oči. Šta ću kad sam slab na iste :)

     Da zaključimo, [REC] 3: Geneza je jedan totalno nepotreban film u serijalu i baca ljagu na isti te ga ljubitelji prva dijela slobodno mogu zaobići jer će se debelo razočarati kada u njemu ne pronađu ništa što su voljeli u prethodnim dijelovima. Kao neki zaseban horor film može proći, a i to kao osrednji primjerak. Uskoro bi nam trebao doći i četvrti dio koji je zasebno radio Jaume Balagueró pa ćemo da vidimo hoće li on uspjeti izvući serijal.