Naziv filma: Evil Dead / Zla smrt (1981.)
Datum: 24.3.1981.
Redatelj: Sam Raimi
Scenaristi: Sam Raimi
Uloge: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss, Richard DeManincor
Radnja: Kada se petero prijatelja nađe u kolibi u obližnjoj šumi, zabava može početi. No, ubrzo nakon dolaska pronalaze Knigu mrtvih i snimku jednog arheologa. Neznajući što čine,  prizovu demone koji žive blizu same kolibe koji ih krenu opsjedati. 
Zemlja
Trajanje
IMDb ocjena:
Naša ocjena: 5.1/10 
 
Odličan kultni horor iz 1981. godine u vrijeme izlazska izazvao je puno kontroverzi, najviše zbog velike količine nasilja i brutalnosti kojima je ispunjen sam film. Tolika doza nasilja rezultirala je odbijenicom američkih distributera, što je bio očiti znak da se nešto "opako" nalazi iza naslova Evil Dead. Ljudi, ko ljudi zbog te činjenice suprotno očekivanju, pokazuju veliku zainteresiranost za sam film, te sam film doživljava veliki uspjeh na kino blagajnama. U distribucijju ga preuzima europski distributer, te se fama oko problema am. distributera potpuno zaboravlja.

U vrijeme izlaska, kritike su bile dosta podijeljene. Neki su ga hvalili i gledali par puta, dok su neki izlazili iz kino dvorana u pola filma, s zgražanjem i vrlo negativnim kritikama. Danas je Evil Dead sinonim za klasik horror žanra i omiljen je horor većine gledatelja.

Također bitno je napomenuti da je većina zemalja zabranila i prikazivanje same Zle smrti. No i na tome polju Evil Dead je profitirao i baš u tim zemljama postigao najveću prodaju na crnom tržištu. Najveća protivnica premijere samog filma bila je Njemačka, koja je premijeru odgađala punih 10 godina, a tek se 2001. godine pojavilo prvo legalno necenzurirano izdanje.

Evil Dead je definitivno klasik kojega vrijedi pogledati, unatoč brutalnim scenama kojima je prožeta većina filma.

U svibnju 2013. izlazi remake Evil Dead (2013)