Napoleonski časnik André Duvalier, nakon što se odvojio od svoje pukovnije, na obali Baltičkog mora jednog dana upozna mladu misterioznu ženu Helen. Koja u jednom trenutku bez traga nestaje u moru, tada se od topline André onesvijesti. Kad se probudi, on se nađe u kolibi od zlokobne starice koja ga zeli uvjeriti da je njena ptica Helen i da u cijelom području nema nit jedne mlade žene, on naravno odbija povjerovati u to i odluci krenuti u potragu za njom. U potrazi za njom, André nailazi na dvorac baruna Leppe, tamo saznaje da je djevojka koja mu se onog dana ukazala na obali mora vec godinama mrtva, medjutim to nije sve, ceka ga jos puno velikih tajni i pitanja na koje ce Baron, njegov sluga i starica iz šume čini se znati odgovore...

Jedan od prvih filmova genijanog Jack Nicholsona, u ovom film nije samo preuzeo glavnu ulogu nego i ulogu redatelja na neko vrijeme. Boris Karloff je uvjerljiv u jednoj od svojih podsljednjih uloga, Barona von Leppe, a misterioznu Helen glumi Sandra Knight, koja se nedugo nakon ovog filma udala za Jack Nicholsona. Roger Corman koj je tada s Borisom Karloffom snimao "The Raven", jedne je kišne nedelje shvatio da bi bilo šteta ne iskoristiti krasni set "The Ravena" za još jedan film.

Priča je brzo napisana na salveti. Leo Gordon i Jack Hill su napisali scenarij. Boris Karloff i Jack Nicholson preuzeli vodeće uloge, a Nicholsonova je bivša supruga Sandra Knight preuzela glavnu žensku ulogu, i film je snimljen za nekoliko dana. Da je Corman preuzeo reziju, on bi bio dužan iz sindikalnih razloga zaposliti punu posadu, stoga je redateljski posao na početku preuzeo njegov bivši pomoćnik Francis Ford Coppola, nakon što je on morao napustiti snimanje zbog drugh obaveza posao je preuzeo Monte Hellman, no niti on nije mogao ostati do kraja snimanja tako da je ulogu redatelja preuzeo i Jack Hill, i konačno u posljednjim danima snimanja i Jack Nicholson.

Zbog različitih redatelja i njihovih stilova, bilo je teško stvoriti prosječno dobar film, međutim mora se priznati da je rezultat jako dobar, i unatoč nekoliko vidljivih nedostataka, film je dobio jako dobre kritike. Film traje manje od 80 minuta, i niti u jednom trentku nema dosadnih i razvučenih dijelova, tako da je film I više nego zabavan. Ljubitelji starih horor filmova u ovom filmu će imati svoju radost.

Film sadrži maglu, stare vještice, čudne ptice i duhovi lete kroz zrak, i uz sve te sastojke imamo stari dvorac na moru, koji izgleda zaista zastrašujuće. Film svakako nije remek-djelo, ali je velika preporuka za mirne nedjeljne večeri.

Recenziju je napisala Marija L.