Naziv filma: The Babadook (2014.)
Datum: 28.11.2014.
Redatelj: Jennifer Kent
Scenaristi: Jennifer Kent
Uloge: Essie Davis, Noah Wiseman, Daniel Henshall
Radnja: Radnja filma prati udovicu, koja nakon tragične smrti svoga supruga nastavlja živjeti i odgajati njihovog 6-godišnjeg sina Samuela. Kada Samuel sve češće i češće krene sanjati čudovišta koja ga proganjaju, njegova majka Amelia postaje sve više zabrinuta za svoga sina.
Zemlja: SAD
Trajanje: 93 min
IMDb ocjena: 6.9
Naša ocjena: 7.7/10 
 
RECENZIJA:
 
Na godini na izmaku iz horor radionice na filmsku scenu je stupio još jedan horor. Riječ je o dugonajavljivanom filmu, s nešto skromnijim marketingom, stoga ne čudi da sam film nije polučio neku basnoslovnu zaradu svojim tvorcima. No kako velike cifre nikad nisu bile garancija za dobar film, The Babadook je odličan primjer kako s malo sredstava snimiti priču koja će vas zadržati za ekrane sat i pol, koliko i traje sam film.
 
Sama kritika mu je bila dosta naklonjena i neki kritičari su ga okitili epitetom 'najstrašniji', s čime se i možete, ali i ne morate složiti. The Babadook zbilja donosi jednu jezivu priču o čudovištu koje iz imaginarnog postaje stvarno, no nije nešto jako originalno ili nešto što do sada nismo mogli vidjeti u sličnim horor filmovima.
S jednim se svakako moramo složiti, a to je jeziva atmosfera koju je redateljica uspjela prenijeti na same gledatelje. Bez suvišnih strašnih elemenata, film obiluje atmosferom koja u svima koji ga gledaju izaziva odličan osjećaj strepnje i straha.
Kada gledamo cjelokupan film, shvaćamo da je odličan miks horora i drame s psiho elementima.
 
Citat redateljice:
'Mrzim biti cinična, no smatram da su neki filmovi napravljeni vrlo cinično. Napravljeni su samo da bi zgrnuli veliki novac i privukli teenagere. Oni nemaju kvalitetne glumce i redatelje, a ni priču. A često takvi filmovi nisu napravljeni ni od strane osoba koje zaista shvaćaju moć ovog žanra.'
 
Osim odlične režije i kvalitetne ekipe iza kamere, ništa manje nismo dobili ni ispred kamere. Odlična glumačka postava s dosta nepoznatim glumcima, na uvjerljiv način donijela je samu atmosferu, dok nas je gluma mladoga Noe (Samuel) zbilja ostavila oduševljenim, pošto je pokazao da je prirodan talent, bez obzira što je tek na samom početku karijere.
S druge strane imamo odličnu Essie Davis (Amelia), koja iako do sada nije imala neke upečatljive uloge, ulogu Amelije odradila je na vrlo korektan i uvjerljiv način.