Naziv filma: 30 Days of Night / 30 dana noći (2007.)
Datum: 19.10.2007.
Redatelj: David Slade
Scenarist: Steve Niles
Uloge: Josh Hartnett, Melissa George, Danny Huston
Radnja: Kada stanovnici malenoga gradića Barrowa na sjeveru Aljaske krenu nestajati jedan za drugim, pojavljuju se krvožedni stvorovi - vampiri. Nekolicini preživjelih ne preostaje drugo nego se sakriti i ostati živi do izlaska sunca, koje izlazi tek za 30 dana.
Zemlja: SAD
Trajanje: 113 minuta
IMDb ocjena: 6.6
Naša ocjena: 8/10 

Sam film čekali smo dosta dugo. Sjećam se da je sam trailer za film izašao dosta ranije nego sami film, pa je to iščekivanje bilo još i veće. Iako su u filmu glavne face vampiri, film nije tipičan vampirski.  Brojni kritičari dodijelili su mu epitet 'masterpiece' horor industrije. Za razliku od sličnih filmova gdje su vampiri u središtu radnje, ovi su puno strašniji s vrhunskim maskama da vam kroz cijeli film izazivaju jezu pri samom pogledu na njihove face.

Ogroman plus ide samom eksterijeru samoga filma, koji je blago rečeno predivan.  A zamračenje koje donosi zima, samo pridonosi već odličnoj atmosferi.

U početku filma upoznajemo stanovnike maloga gradića Barrowa, upoznajemo se s likovskim odnosima i onda dolazimo do važne činjenice. Gradić svake godine ostane na 30 dana u potpunome mraku. Što će reći, mali raj za naše glavne likove. Sami vampiri su netipični i oni su kao i mi jedva dočekali da krenu u lov i uživaju tih 30 dana. Kad nekolicina likova ostane u Barrowu, prava borba za njihov život počinje.

Radnja je i više nego zanimljiva, bez imalo praznoga hoda, što je u filmovima s vampirskom temom dosta teško postići.

Iako sam ga gledao jako davno, sjećam se odličnih scena one prave mrtve tišine, koju jednostavno osjetite prkeo ekrana i prolazi vas prava jeza. Uz to ako sve to pogledamo iz ptičje perspektive, koja je uključena u sam film, sam osjećaj straha penje se na jedan veći nivo.

Film je snimljen prema istoimenom horor stripu koji je dostupan i kod nas u izdanju Algoritma