Naziv filma: The Seasoning House / Kuća nasilja (2012)
Datum: 21.06.2012.
Redatelj: Paul Hyett
Scenaristi: Paul Hyett
Uloge: Rosie Day, Sean Pertwee, Kevin Howarth
Radnja: Kada završi u bordelu za djevojke negdje na Balkanu, gluhonijema Angel iz dana u dan bori se da preživi u okrutnome svijetu među zidovima kuće nasilja u kojoj se nalazi. Kada u kuću kao klijenti dođe skupina vojnika, Angela će se uskoro morati boriti za vlastiti život kako bi preživjela i riješila se najgorih monstruma.
Zemlja: Velika Britanija
Trajanje: 1h 30min
  • Naša ocjena7.5/10
  • IMDB ocjena6.1/10
 
RECENZIJA:
 
Iako je film izašao 2012. godine i od prvoga gledanja je sad već prošlo neko vrijeme, sjećam se dobro da se vodila žustra polemika oko toga što se to točno samim filmom želi reći krajnjem gledatelju. Radnja je i više nego mučna, a da stvar bude gora, ali i napetija za naše prostore, ista se događa na Balkanu. Gdje točn,o to nije u filmu rečeno, ali po onome što se može vidjeti, kao što je recimo natpis na bordelu 'Sirotište za djevojke', velika je vjerojatnost da se ista događa negdje na prostoru Bosne i Hercegovine. Uz to, radnja je smještena u 1996. godinu, koja nas vodi u poslijeratno doba, kada su ovakvi odvratni zločini i bili više nego uobičajena pojava.
 
 
Uz to glavni likovi imaju 'domaća' imena poput Gorana, Ivana, Radovana, što radnju o domaćen terenu samo dodatno potpiruje. Uglavnom, sva radnja se vrti oko kuće, odnosno gore spomenutog sirotišta koje je pretvoreno u bordel. Sam bordel vodi Viktor, lik koji masno zarađuje na djevojkama koje kupuje i prodaje različitoj klijenteli. Kada mu jednog dana dovodu gluhonijemu djevojku, kojoj nadjene ime Angel, zbog ogrlice anđela koju nosi oko vrata, odluči ju uzeti pod svoju zaštitu, koja podrazumijeva da mu bude dostupna svaku noć u njegovom krevetu, ali i da za njega obavlja poslove poput drogiranja i pripremanja ostalih djevojaka kada klijenti dođu. Angel naravno u vlastitoj nemoći pristaje na njegove uvjete. Nakon što obavi svoj dio posla, Angel vrijeme provodi provlačeći se kroz ventilaciju same kuće i gledajući što sve monstrumi koji dolaze rade ostalim djevojkama. Kada jedan dan na vrata bane skupina vojnika, koju predvodi narednik Goran, čovjek koji joj je pobio obitelj, Angel se odluči osvetiti. Ubrzo kreće krvava igra mačke i miša između vojnika i same Angel. 
 
 
Odmah da budemo na čisto, 'Kuću nasilja' nije lako gledati. Događaji oko kojih se vrti film prepuni su nasilja, scena silovanja i što je najgore, temeljeni su na istinitim događajima. Hyett je na dobar način znao, a vjerojatno i imao u glavi sliku toga kako takve događaje na što monstruozniji način donijeti na ekrane, a svojom dosta dobrom režijom uveo nas je u jedan degenerirani svijet muškaraca koji su spremni platiti za seks s drogiranim djevojkama bez imalo grižnje savjesti i ne osvrčući se na mučnu okolinu koja ih u tome trenutku okružuje. Uz odličnu režiju takvih scena, Hyett nas postepeno uvodi u nastrani odnos Viktora i Angel, koji mu omogućuje da dinamiku režiranja mijenja tokom cijeloga filma. U globalu njihov odnos je sastavni dio 'Kuće nasilja', i njihova interakcija postepeno kako film ide kraju ima uspone i padove. U jednom trenutku vam se učini da Viktor zbilja štiti Angel jer mu je stalo do nje, ali s druge strane imate taj bolesni i nastrani život čiji je Viktor začetnik.
 
Ono što je još bitnije u samome filmu je velika doza empatije koju izaziva sama Angel i besmisleno bi bilo reći da netko može uživati u pogledanome zbog mučne i nasilne radnje, ali riječ je o divnome komadu umjetnosti koji svakako zaslužuje širu prepoznatljivost.