Naziv filma: Before I Wake / Somnia (2016.)
Datum: 26.04.2016.
Redatelj: Mike Flanagan
Scenaristi: Mike Flanagan
Uloge: Jacob Tremblay, Kate Bosworth, Thomas Jane
Radnja: U ovom zastrašujućem trileru, Codyjevi novi udomitelji Jessie i Mark ne mogu dočekati da ovog posebnog dječaka prime u svoj dom. Kad se dječak smjesti, par otkriva da Cody ima vrlo jedinstven dar- njegovi rezonantni i maštoviti snovi pretvaraju se u stvarnost-dok on spava. Kad se radoznali roditelji krenu baviti ovim fenomenom, uspavljujući Codyja u duboki san uvide da stvorenja iz njegovih najmračnijih snova oživljavaju, iskaljujući noću sav svoj gnjev.
Zemlja: SAD
Trajanje: 1h 37min
  • Naša ocjena7.5/10
  • IMDB ocjena6.2/10
 
RECENZIJA:
 
U ovom intezivnom i nadnaravnom trileru priča prati Jessie i Marka (Kate Bosworth i Thomas Jane), mladi bračni par koji se odluči na posvajanje 8-godišnjeg dječaka Codya (Jacob Tremblay). Odmah po useljenju u svoj novi dom, Cody krene pokazivati averziju prema činjenici da bi trebao noću spavati, ali ubrzo počinju otkrivati i zašto: Codijevi snovi manifestiraju se u stvarnost dokle god on spava. U jednom trenutku uživaju u čaroliji njegovih lijepih snova, no kada Cody krene sanjati noćne more za Jessie i Marka počinje pravi horor.
 
Od redatelja Mike Flanagana, koji nam je 2013. godine na filmska platna doveo horor Oculus, došao nam je još jedan horor, odnosno više horor triler s nešto drugačijim twistom, na koji kada je njegov rad u pitanju i nismo baš navikli. Što naravno nije nužno loše, a što se konkretno tiče ovoga filma, upravo se taj drugačiji pristup samoj priči pokazao kao pun pogodak. Uz odličnu priču, koju je Flanagan napisao zajedno s Jeffom Howardom, trebalo je naći i odličnu glumačku postavu. Glavna zvijezda filma je mlada glumačka nada Jacob Tremblay, koji je nakon glume u 'Sobi', ovdje ulogom Codya zbilja briljirao i još jednom pokazao zašto cijeli filmski svijet u tako mladoga glumca ulaže ogromne nade. Dječak je zbilja talentiran i čvrsto se može reći da je najjača karika koja definitivno nosi cijeli film.
 
 
Ono što me dosta začudilo kod ovoga horora je njegov vrlo 'siromašan' i slabi marketing. Doslovno se prije same premijere nije znalo o čemu se tu točno radi. Ono što se znalo je bila priča o dječaku koji spava, a za vrijeme spavanja njegovi snovi postaju stvarnost. Na prvu se sama premisa čini dosta zanimljivom, dok s druge strane ipak očekujete malo više informacija prije nego se odlučite otići pogledati jedan takav film. Naravno, meni kao fanu samog Tremblaya i nije trebalo ništa više da pogledam film, jer sam bio siguran da je gluma odrađena na visokom nivou i da film u kojem Tremblay glumi vjerojatno ima 'ono nešto'. No svi oni koji nisu pogledali 'Sobu', a niti su upoznati s glumom mlade glumačke nade, ipak su se nadali malo većoj promociji.
 
Posebno mi se kod ovoga filma svidio redateljski pristup u kojem su se strašne scene, odnosno 'jump scare' scene koje se u većini današnjih horora koriste kako bi se preplašili gledatelji, vješto izbjegavale ili bile svedene na minimum. Što se opet pokazalo kao odlična odluka, a sam film je dosta jeziv i bez toga. Uz to, film ima točno pogođen tempo kojim razvija radnju i ni u jednom trenutku ne poželite da film završi ili da razmišljate o tome da je radnja prespora. Sve se riješava i otkriva točno određenim tempom i redoslijedom.
 
Sve u svemu, 'Prije nego se probudim, odnosno Somnia' je prilično dobar i zanimljiv horor/triler s jedinstvenom pričom kojeg svakako vrijedi pogledati.