Naziv filma: The Witch / Vještica (2016)
Datum: 19.02.2016.
Redatelj: Robert Eggers
Scenaristi: Robert Eggers
Uloge: Anya Taylor-Joy, Ralph Ineson, Kate Dickie
Radnja: Nakon što se sedmeročlana obitelj preseli u kućicu na rubu šume, ubrzo se krenu događati jako jezive stvari. Prvo im nestane novorođeno dijete, usjevi im krenu propadati, a obitelj krenu opsjedati zle sile. Postavljaju si pitanje, kakvo se to zlo krije duboko u šumi pokraj njih?
Zemlja: SAD
Trajanje: 1h 32min
  • Naša ocjena7.5/10
  • IMDB ocjena6.7/10
 
RECENZIJA:
 
Jedan od najiščekivanijih horor filmova 2016. godine, negdje sredinom veljače napokon je ugledao svjetlo dana. Odlična propaganda koja ga ja pratila od samih početaka, omogućila je da 'The Witch' bude i jedan od najrazvikanijih horora od kojeg ste morali i trebali očekivati ono nešto što nemaju isti ili slični filmovi. Iako sam sam film gledao još u vrijeme njegova izlaska, čekao sam s objavom recenzije kada se dojmovi dosta slegnu i kada kritika da svoju završnu riječ i zaokruži sve ono što valja i što ne valja u samome filmu.
 
Odmah na početku spomenuti ću da je 'The Witch' prvo redateljsko ostvarenje redatelja Roberta Eggersa, koje je svakako ostavilo traga u horor žanru, jer 'Vještica' je definitivno film koji jednostavno iskače iz okvira i kalupa na koji nastaje većina horor filmova. Dapače, osim toga iskakanja, 'The Witch' je svakako biser samoga žanra; biser kojeg možete voljeti baš zbog toga drugačijeg pristupa ili ga možete opisati kao 'vrlo dosadan i prespor film' i jednostavno zaboraviti. Ono što zasigurno znam je to, da je film snimljen za onog 'pravog' horor fana, koji uživa u atmosferi koja se postepeno gradi, bez 'jump scena', koje su namjerno izostavljene, jer zbilja nisu ni potrebne da bi vas uplašile, pošto je atmosfera toliko dobro dočarana, da vas hvata jeza pri samom gledanju.
 
 
 
Priča se vrti oko jedne engleske obitelji u 17.st, koja zbog kršenja pravila zajednice u kojoj živi bude protjerana duboko u šumu. Nedugo nakon što se smjeste, počinju se događati vrlo čudne i jezive stvari. Prvo im nestane jedno dijete, dok ostalu djecu krenu opsjedati različiti demoni. Katolički nastrojeni roditelji ne pomažu u takvoj situaciji, već potpiruju priču o opsjedanju i svakim danom nastaje sve veći metež i bojazan od onoga što se zbilja događa ovoj obitelji, dok je glavna poveznica njihova najstarija kći Thomasin, koja bude optužena od strane vlastitih roditelja da je vještica i da je upravo ona kriva za sve što im se događa.
 
Sama radnja dobiva na svojoj težini kada znate da je ista smještena u već gore spomenuto 17. st. i vrijeme kada su na sve strane 'frcale' optužbe za vještičarenje i bavljenje crnom magijom. No, kao što sam gore i spomenuo, film vam se baš zbog te činjenice da je sam redatelj koristio dosta drugačiji pristup snimanju i stvaranju jedne priče, može jako svidjeti, ali i može vam ostati u blijedom sjećanju, nimalo vrijedan vašega vremena. 
 
Također, odmah bi u obzir trebali uzeti i činjenicu da je sam film snimljen u svega 25 dana i da je za snimanje istoga korišteno samo prirodno svjetlo, bez ogromnog ulaganja u produkciju, a da većinu glavnih uloga u samom filmu čine djeca. Kada se takve stvari stave 'pod crtu', onda shvatite da je redatelj zbilja napravio jako dobar i kvalitetan posao i da se iza samog naslova krije spomenuti biser vrijedan gledanja, koji je uznemirio i slavnoga Stephena Kinga.