Naziv filma: Bird Box (2018.)
Datum: 21.12.2018.
Redatelj: Sussane Bier
Scenaristi: Josh Malerman
Uloge: Sandra Bullock, Trevante Rhodes, John Malkovich
Radnja: Nakon što nepoznata pandemija zavlada SAD-om, Mallory zajedno sa svojom djecom pokušava zatvorenih očiju preživjeti užas koji ista donosi. 
Zemlja: SAD
Trajanje: 2h 4min
  • Naša ocjena7.5/10
  • IMDB ocjena6.7/10
RECENZIJA:
 
Zvuk je moćno oružje u području kino užasa. Je l' to zvuk nekog tamo potoka, koji je eto spletom okolnosti središte zbivanja nekih užasa ili je to zvuk stare i trule daske, dok se naši junaci tiho kreću skrivajući se od neprijatelja, zvuk je najmoćniji efekt, bez kojeg film ne bi imao dozu straha koju nam redatelj tako pomno servira. Najbolji primjer dobro savršeno iskorištenog 'efekta', svakako je nedavno 'A Quiet Place' Johna Krasinskog, kojeg ako niste gledali, svakako preporučujem. No, ovo nije recenzija 'Mjesta tišine', iako će većina ova dva filma itekako trpati u isti koš. Za razliku od 'Mjesta tišine', redateljica Susanne Bier na platna je donijela film koji itekako odskače od spomenute premise, a u dodirnim točkama ima jedino 'osjetilo', za razliku od sluha, radnja filma vrti se oko osjetila vida. Kompliciranije i užasnije, složila bi se većina.
 
Sandra Bullock, američko blago, čije ime doslovno privlači zvuk kovanica kada su filmovi u pitanju, glumi Mallory, trudnu slikaricu, koja i nije toliko uzbuđena oko 'nadolazećeg paketa', koliko je uzbuđena njezina sestra (Sarah Paulson). Sestrinsku idilu u jednom trenutku kvari  nepoznata prekomorska pandemija koja je prešla ocean i došla u njihovo susjedstvo i proširila se većinom SAD-a. Ubrzo Mallory biva pogođena osobnom tragedijom i u jednom trenutku nađe se zaključana u kući s nekolicinom stranaca. Kako to već biva, paranoja ubrzo dostiže svoj vrhunac, a grupa zaključanih ljudi, učinit će sve kako bi preživjeli panademiju koja je zavladala zemljom.
 
Gledajući samu radnju, prilično je lako postaviti svoje strahove gledajući Bird Box i naći se u koži ljudi čije živote razara nepoznata i ubojita pandemija. Za razliku od opet spomenutog 'Mjesta tišine', Bier je ovdje imala puno teži zadatak, a to je nepoznatu prijetnju približiti publici, uz puno takta i vještine, kako bi se od početka izgrađena atmosfera, održala do samoga kraja. Rascjepkana vremenska linija, koja skače naprijed i natrag, upoznaje nas s događajima koji se događaju trenutno, onima uz rijeku i događajima koji su prethodili putovanju Mallory i njezine djece.
 
Pametno, Bier potpuno skriva prijetnju koja vreba vani, dopuštajući publici da odradi veći dio posla. Teoretski, ništa što bi autori filma i prikazali kao prijetnju, ne bi zadovoljilo publiku, pa je rješenje 'skrivanja', svakako bila pametna i mudra odluka. Naravno, kao i svugdje, tako i ovdje ostaje niz otvorenih pitanja, povezanih uz sami užas koji donosi sama prijetnja, no odgovore ćemo možda dobiti u drugome nastavku, naravno ako ga bude. Također, kao i svaki horor, tako i ovaj ima trenutaka kada napetost kvare klišejni potezi naših glavnih junaka, ali ništa strašno što bi pokvarilo daljnje gledanje.
 
Uz dosta mali budžet, Bier je svakako uspjela napraviti dobar film. Uostalom, ovo je jedan od filmova, koji će vam se svidjeti ili neće. Čitajući razne recenzije, došao sam do zaključka da neke sredine oko toga baš i nema. Kao i 'Mjesto tišine', i Bird Box ima svoga 'konja za utrku', a to je svakako sjajna i talentirana Sandra, koja i nosi veliki dio filma. Ovom ulogom je svakako dokazala zašto je i dalje jedna od najtraženijih filmski glumica današnjice.