Kraj godine uvijek je pravo vrijeme za sastavljanje svakakvih top lista onoga što je obilježilo godinu na izmaku.
Kako bi i mi bili u in i u trendu, odlučili smo po prvi put na našim stranicama sastaviti Top listu nekoliko horor filmova, za koje smatramo da su ostavili svoj trag u 2012. godini i da će se iste te filmove svakako gledati i u 2013. godini.

Listu ćemo nadopunjavati kako objavimo koju recenziju vezanu uz godinu na izmaku, a trenutno vam donosimo nekoliko filmskih komada koji su "palili i žarili" kino dvoranama posljednjih 365 dana. 

Lista je u nastavku članka...

1. Sinister / Zla kob (2012)Kada mladom piscu Ethanu, ponestane ideja za pisanje knjiga o stvarnim zločinima, odluči se zajedno s obitelji preseliti u novi grad i novu kuću. No, odluči prešutjeti ženi da se upravo u toj kući dogodilo masovno ubojstvo. Serijski ubojica je upravo u njoj objesio cijelu jednu obitelj. Prilikom useljavanja, Ethan na tavanu pronalazi čudne filmove o spomenutoj obitelji koje odluči bolje istražiti...

2.The Woman in Black / Žena u crnomNova adaptacija popularnog romana Susan Hill dobila je još jednu priliku da na filmskim platnima dočara Susanino remek djelo, za koje malo koji horor fan ne zna. Daniel Radcliff je mladi udovac koji biva zadužen za ostavštinu preminule Alice. Već pri dolasku u gradić, osjeti negativnu energiju i znak nedobrodošlice.
Boraveći na Alicinom imanju, počinje otkrivati mračnu tajnu koja muči sve mještane, a vezana je upravo uz ostavštinu preminule Alice. 

3. Maniac / Manijak (2012)Remake odličnoga horor filma iz 1980. godine donosi nam priču o luđaku koji po ulicama New Yorka, nasumce bira svoje žrtve, najčešće mlade i zgodne žene te ih ubija na monstruozan način. Povod svim tim ubojstvima je njegov zamršeni odnos s majkom.

Odličan Elijah Wood još jednom je, u ovom napetom horor trileru pokazao da mu ovakve uloge nisu strane i da se jako dobro snalazi u njima. 

4. Paranormal Activity 4 (2012) / Paranormalno

 
Četvrti nastavak Paranormal Activity franšize nije donio ništa novo; ništa što nismo mogli vidjeti u prethodna tri nastavka. Radnja  novoga dijela seli se u Henderson u Nevadi. U prvom planu imamo glavnu glumicu Alex koja postaje prva susjeda gore spomenutih sestara. Nedugo nakon što se dosele, shvaća da nešto nije u redu s njima.

5. Wrong Turn 5 / Pogrešno skretanje 5

Peti nastavak vodi nas u maleni gradić u Zapadnoj Virginiji gdje se održava festival uoči Halloweena. Kako to obično biva na takvim festivalima, običaj je da su svi zamaskirani i da vrijeme provode napijajući se i zabavljajući po ulici.Ekipa prijatelja (klišej?!), odluči festival obilježiti na vrlo sličan način i prepustiti se razuzdanom okruženju. Nažalost, planove im pomrse rednecki, koje smo imali čast upoznati u prijašnjim nastavkama Wrong Turn serijala. Ono što možemo odmah reći, bez da vam nešto previše spoilamo (iako, jel se ima što spoilati u nastavcima ovakvih filmova, nije da ne znamo tko je ubojica, ne?) film obiluje scenama krvi, nasilja i kanibalističkim scenama kakve su specifične za samo Pogrešno skretanje. 

6. The Day / Dan (2012)Postapokaliptična budućnost je blizu, a svijet je totalno počeo propadati. Razlog tomu nije znan, ali za radnju ovoga horora, totalno nebitno. Na samom početku imamo scenu obitelji koju napadne grupa otimača koji otimaju ženu i djecu, što se kasnije pokaže kao bitan dio radnje koja slijedi.
Scena prelazi na novu grupu ljudi, koji odluče prenoćiti na obližnjoj farmi, ni ne sluteći da je ista zamka, koja čeka upravo njih i da su dolaskom na farmu postali hrana onima koji su odlučili preživjeti apokalipsu hraneći se ljudima. 

7. House at the End of the Street / Kuća na kraju ulice (2012)U potrazi za novim početkom, razvedena Sarah odluči zajedno sa svojom kćerkom Elissom napustiti rodno mjesto i preseliti u  novu kuću u jednom malenom gradiću. Nedugo nakon doseljenja, krenu se događati čudne stvari tek tada otkrivaju da sam grad krije mračnu tajnu. U kući pokraj njihove kćerka je ubila roditelje na spavanju. Jedini koji je preživio masakr je njezin brat Ryan. Ubrzo Ryan započinje vezu s Elissom i uvuče je u misteriju koja postaje sve opasnija. 

8. The Possession / Opsjednuta (2012)Nakon što na uličnoj rasprodaji, otac odluči mlađoj kćerki kupiti malenu drvenu kutiju, misleći da je kutija za nakit, ni ne sluti da se u kutiji kriju mračne tajne, tj. demoni i sile koje ubrzo počinju opsjedati curicu.

9. SIlent Hill Revelation / Silent Hill Otkrivenje (2012)Odličan i  napeti horor iz 2006. godine napokon je dobio svoj nastavak. Ovaj puta priča prati mladu Heather koja odluči potražiti svog misteriozno nestaloga oca te napokon otkriti istinu o svome podrijetlu. Nakon što se vrati u Silent Hill otkriva istinu o sebi, a s druge strane opet se suočava s demonskim silama, koje smo imali prilike upoznati u prijašnjem nastavku.

10. Abraham Lincoln: Vampire Hunter (2012)Kada američki predsjednik sazna da oko njega hodaju vampiri koji imaju plan preuzeti vlast u SADu, odluči stvar uzeti u svoje ruke i kreće u nemilosrdnu borbu s istima. Kada smo prvi put čuli da kreće snimanje ovoga filma, bili smo pozitivno iznenađeni i nadali se najboljem. Sam naziv filma obećavao je puno toga, a i teaseri i posteri koji su izlazili najavljivali su jedno originalno horor djelo.