Naziv filma: The Last House on the Left / Posljednja kuća nalijevo (1972.)
Datum: 30.8.1972.
Redatelj: Wes Craven
Scenaristi: Wes Craven
Uloge: Sandra Peabody, Lucy Grantham, David Hess
RadnjaDvije djevojke Mari Collingwood i Phyllis Stone spremaju se na rock koncert grupe "Bloodlust" u New Yorku. Prije toga pokušavaju naći i kupiti malo marihuane, pa ubrzo lakomisleno upadaju u jeftinu zamku opasnog kriminalca Kruga i njegovih troje opasnih kompanjona – sina Juniora Stila, Freda 'Lasice' Podowskog i Sadie.
Zemlja: SAD
Trajanje: 84 min
IMDb ocjena: 6.0
Naša ocjena: 7.1/10 

Napokon malo mira, odmora, tišine i osvježenja (za ovo zadnje se možemo samo nadati) i napokon da uhvatim par minuta da zapišem koju riječ. Već dugo nisam, ali u svoju obranu mogu reći samo jedno – nisam ni gledao nešto pametno. Živim na serijama, svaki dan si dajem infuziju Star Treka (Picard i Archer su moji dečki) tako da filmovi imaju poduži godišnji. Trenutačno. Ipak, nešto se pronađe, ne zato što sam tako cool tip, pa imam svega i svačega u kolekciji već zato što sam nedavno bio u ”kupovini”, pa je red vidjeti kupljenu robu. I još sam u nekom mudu za horor, a horor 70-ih mi je apsolutno nepoznato područje (osim ako ne računate Hammer produkciju) i da budem pravo iskren – vampiri, zombiji i ine stvari me ne zanimaju previše, barem ne trenutačno

Naziv filma: Leptirica (1973.)
Datum: 15.04.1973.
Redatelj: Djordje Kadijević
Scenaristi: Milovan Glišić, Djordje Kadijević
Uloge: Mirjana Nikolić, Petar BoŽović, Slobodan Perović
Radnja: Priča se vrti oko ljubavi Strahinje i Radojke kojoj je na put stao Radojkin otac Živan koji pak Strahinju smatra siromašnim gubitnikom. Tu je i "ukleta" mlinica, gdje na samom početku filma svjedočimo ubojstvu počinjenom od strane nepoznate spodobe. Prostodušni puk sela pokušava istjerati avet koja opsjeda mlinicu.
Zemlja: Jugoslavija
Trajanje: 1h 3min
  • Naša ocjena7.9/10

Naziv filma: The Wicker Man / Čovjek od pruća (1973.)
Datum: 1.6.1975.
Redatelj: Robin Hardy
Scenaristi: Anthony Shaffer
Uloge: Edward Woodward, Christopher Lee, Diane Cilento
Radnja: Fabula prati detektiva Howieja koji dolazi na izolirani škotski otok Summerisle istražiti nestanak lokalne djevojčice. Mještani tvrde da ne znaju tko je ona i da je nikad nisu vidjeli usprkos činjenici da je upravo netko od njih poslao pismo s informacijama o nestanku policijskoj postaji. 
Zemlja: SAD
Trajanje: 88 min
IMDb ocjena: 7.7
Naša ocjena: 8.0/10 

Naziv filma: The Exorcist / Istjerivač đavola (1973.)
Datum: 26.12.1973.
Redatelj:William Friedkin
Scenaristi:William Friedkin
Uloge: Ellen Burstyn, Max von Sydow, Linda Blair
Radnja: Chris, poznata filmska glumica zbog posla zajedno sa svojom 12-godišnjom kćerkom preseli u Washington. Nedugo nakon preseljenja, Chris primjeti da se kćer Regan počela čudno ponašati, te ju odluči odvesti u bolnicu na pregled. Kada doktori ne pomognu, Chris zatraži pomoć svećenika.
Zemlja: SAD
Trajanje: 122 min
IMDb ocjena: 8.0
Naša ocjena: 9.0/10 

Naziv filma: Carrie (1976.)
Datum: 3.11.1976.
Redatelj: Brian de Palma
Scenaristi: Stephen King
Uloge: Sissy Spacek, Piper Laurie, Amy Irving
Radnja: Carrie White je povučena i nesigurna djevojka koja živi na osami zajedno s majkom Margaret. Zbog velike povučenosti često je na temi školskih nasilnika koji je stalno zadirkivaju i maltretiraju. Jednog dana Carrie otkrije da posjeduje telekinetičke sposobnosti koje će upotrijebiti protiv onih koji su je zlostavljali..
Zemlja: SAD
Trajanje: 98 min
IMDb ocjena: 7.4
Naša ocjena: 7.6/10 

Naziv filma: Suspiria (1977.)
Datum: 12.8.1977.
Redatelj:Dario Argento
Scenaristi:Dario Argento
Uloge: Jessica Harper, Stefania Casini, Flavio Bucci
Radnja: Nakon što stigne na prestižnu baletnu akademiju, Suzy odmah primjeti da se oko nje nešto čudno događa. Svakim danom, sve više počinje osjećati neko zlo koje je okružuje. Kada odluči istražiti o čemu se doista radi, otkriva mračnu stranu akademije. Naime u akademiji je prije boravila stara i moćna vještica, kojoj Suzy mora stati na kraj i ne dopustiti da zlo izađe na površinu.
Zemlja: SAD
Trajanje: 92 min
IMDb ocjena: 7.5
Naša ocjena: 7.5/10 

Prošlo je više od 30 godina kada je ovo remek djelo filmske industrije ugledalo svjetlo dana i horor fanovima donijelo jedan sasvim drugi pogled na horor žanr. Po samom izlasku postao je filmski klasik, a kako su godine sve više prolazile samo je dobivao na vrijednosti.

Radnja filma se vrti oko borbe između ljudi i izvazemaljskog stvorenja, koji ima samo jedan cilj, a to je da ih ubije.

Potkategorije

Idi na vrh