Iako su filmovi snimani i prije i poslije njega, a nastavit će se snimati i poslije njegove smrti, samo je jedan tata tog podžanra horor filma, a ime mu je George A. Romero. On je čovjek koji je postavio standarde podžanra, kojih se manje-više svi pridržavaju, uz neke izuzetke, ali Romeru možemo zahvaliti na sveopćoj popularnosti zombi podžanra. Godine 1968. SAD su bile prilično sjebane, rat u Vijetnamu je bjesnio, njihovi momci su ginuli u nekoj vlažnoj džungli iz nekih bezveznih razloga, rasni nemiri i rasizam su bili na svom vrhuncu, a onda se pojavio Noć živih mrtvaca (Night of the Living Dead, 1968.), film koji je napravio pravu malu revoluciju. Sniman s budžetom od jadnih 114,000 dolara, s nepoznatim glumcima, dodajte tome još i to da je glavni glumac crnac u doba kada je rasizam na vrhuncu, sve su to stvari koje su slutile na propast, ali dođe uspjeh i film prođe dobro i kod kritike i kod publike, da ne pričamo o kultnom statusu koji je dobio vremenom.

Tko se još klauna boji? Očito Amerikanci. A bome i dobar dio ostalog svijeta i to zahvaljujući mašti meštra horora Stephena Kinga. Naravno, sad bi mogli do sutra (i onda još malo) o tome kako je čovjek kreativan, kakvo dobru maštu ima i tako te stvari, ali to bi nam oduzelo puno previše vremena, pa ćemo se zadržati u oba svijeta pomalo; pisanom i ekraniziranom. Ima netko da nije čuo za ovu mini-seriju? Tako sam i mislio. No, serija je kultna s razlogom, ima sve što treba imati kultni materijal, ali gledano s gledišta ekranizacije, serija je simpatično smeće...

Remake starog kultnog horora i John Carpenter. Dva pojma koja nikako nisu mogla pobaciti, zar ne? No, ovisi kako gledate na to. U svoje vrijeme njegov remake The Thinga bio je dočekan s povećim decibelima otvorene mržnje (kako Johnny sam kaže) fanova originala, financijskim krahom i kritičarskim epovima posvećenima svemu što su mogli zamjeriti. Par godina kasnije pjesma se promijenila, film je postao kultni klasik, svatko tko imalo drži do sebe pogledao ga je barem jedanput, i tako dalje, i tako dalje.

Među domorocima Skull Islanda postoji legenda o strašnom Sumatranskom štakoro-majmunu koji ima sposobnost zombificiranja svake osobe koja ima nesreću da je ugrize. To prokletstvo će vrlo zorno osjetiti Lionel Cosgrove (Timothy Balme) nakon posjeta lokalnom zološkom vrtu gdje je smješten gore spomenuti štakoro-majmun. Mladićeva ljubav spram svoje posesivne majke i lijepe susjede Paquite će doći na kušnju i morat će se poslužiti svim svojim sposobnostima kako bi ih spasio. Također, mnogobrojni sati rukovanja kosilicom će se pokazati kao vrijedno iskustvo i neće ostati nezapaženi.

Naziv filma: Dark Waters / Tamne vode (1993.)
Datum: 1.4.1993.
Redatelj:Mariano Baino
Scenaristi:Mariano Baino
Uloge: Louise Salter, Venera Simmons, Mariya Kapnist:
Radnja: Lijepa Elizabeth se iz Engleske vraća na opskurni i teško pristupačni otok na Crnom moru. Tamo je smješten samostan čijim je redovnicama njezin pokojni otac redovito slao novac. Željna saznati razloge zašto je to radio odlazi tamo ne sluteći da časne skrivaju vrlo mračnu tajnu vezanu upravo uz nju. 
Zemlja: Rusija, Ukrajina
Trajanje: 94 min
IMDb ocjena: 6.3
Naša ocjena: 6.1/10 

Naziv filma: Vampires/ Vampiri (1998.)
Datum: 30.10.1998.
Redatelj: John Carpenter
Scenaristi: John Steakley
Uloge: James Woods, Daniel Baldwin, Sheryl Lee
Radnja: Kada postanu meta vampira, Crkva se odluči za nesvakidašnji potez. Odluči sastaviti tim pravih lovaca na vampire, kako bi žednim krvopijama stala na kraj. Priča se vrti oko Jacka Crowa kojem su vampiri ubili roditelje i sad kada je odrastao postao je najpoznatiji lovac na vampire. 
Zemlja: SAD
Trajanje: 108 min
IMDb ocjena: 6.1
Naša ocjena: 8/10 

Miriam je učiteljica koja živi sama u kući smještenoj u okolici Frankfurta. Nakon što ga je zamalo pregazila na cesti, u kuću prima misterioznog starca koji pokreće niz događaja koji će u potpunosti promjeniti njen život. Ubrzo postaje jasno da je u sve upleten zlokobni sotonistički kult koji želi na svijet dovesti Nečastivog.

Naziv filma: The Blair Witch Project (1999.)
Datum: 30.7.1999.
Redatelj: Daniel Myrick, Eduardo Sánchez
Scenaristi: Daniel Myrick, Eduardo Sánchez
Uloge: Heather Donahue, Michael C. Williams
Radnja: Troje mladih filmaša Heather, Joshua i Michael zapute se u šumu Black Hills, kako bi snimili projekt o vještici iz Blaira. Prema legendi vještica otima malu djecu, koja nikada više ne budu pronađena. Trojac odmah po dolasku nestaje, a godinu dana nakon njihovog nestanka, nađen je njihov snimljeni materijal, koji svjedoči strašnim događajima koji su im se dogodili.
Zemlja: SAD
Trajanje: 81min
IMDb ocjena: 6.4
Naša ocjena: 7.0/10 

Vraćajući se kući za vrijeme snježnog dana, Paul inače uspješni pisac, doživi tešku prometnu nesreću. Nedugo nakon toga budi se u kući nepoznate žene, no nažalost ne može se sjetiti kako je tamo završio ni tko ga je spasio. Nakon što u sobu gdje leži uđe neka punašna žena po imenu Annie, Paul saznaje da se nalazi  u kući njegove velike obožavateljice zadnjeg romana o junakinji Misery. Nažalost, nakon što Annie pročita zadnji dio Paulovog romana, nezadovoljna njegovim krajem, pretvara se u psihopatkinju kojoj je cilj mučiti Paula do smrti.

Potkategorije

Idi na vrh