Naziv filma: Martyrs / Mučenice (2008.)
Datum: 03.09.2008.
Redatelj:Pascal Laugier
Scenarist: Pascal Laugier
Uloge: Morjana Alaoui, Mylène Jampanoï, Catherine Bégin
Radnja: Mlada djevojka po imenu Lucie želi se osvetiti ljudima koji su je oteli i mučili dok je još bila mala djevojčica. U toj potrazi pomaže joj djevojka po imenu Anna. Kad u jednim novinama Lucie prepozna svoje mučitelje započinje njezin put osvete.
Zemlja: Francuska
Trajanje:99 min.
IMDb ocjena: 7.1
Naša ocjena: 8.8/10 

Recenzija:

Francuska kinematografija svakako je dobila svog favorita za film godine 2008. godine, kada su izašle 'Mučenice'. Od nezamislivog i šokantnog scenarija, do teških i još šokantnijih scena, film nas vodi kroz život mlade djevojke kojoj je djetinjstvo naprosto oteto u trenutku kad i sama bude oteta i mučena. Kada napokon uspije pobjeći i kada nađe svoje otmičare, mlada djevojka Lucie bez milosti kreće u osvetnički pohod.

Dok vrtimo film nazad u glavi, jer gledali smo ga davno, a svakako da moramo napisati recenziju na ovome webu, moramo priznati da nas je film s jedne strane oduševio, ali s druge strane ipak smatramo da je malo prebrutalan. A kada horor film opišete 'prebrutalnim' onda shvatite o kakvom se filmskom djelu radi.
U samom filmu nećete gledati one klasične lokve krvi, scene mučenja i razbacivanje s ljudskim organima. Brutalnost ovoga filma je najviše na psihi glavnih glumica, ali i psihi samog gledatelja. Jako je mali postotak gledatelja koji su nakon gledanja ostali ravnodušni prema viđenom.

Kada pogledate takav jedan film, tek onda shvatite da brutalnost može zbilja biti izražena kroz više načina. Ovo je valjda jedan od onih najgorih.
Otmice djece danas su normalna pojava, pa i ne samo djece, već svih ljudi bez obzira na godine. No kada dočekate kraj filma i spoznate zašto je ova djevojka oteta i zašto je proživljavala svu tu muku i mučeništvo godinama, ostaje gorak okus u ustima.


Gluma je na vrlo visokom nivou. Uloge su jako dobro pogođene s obzirom na tešku temu koju obrađuje sam film, a scene "mučenja" i agonije glave glumice prikazane su vrlo izražajno, toliko da i sami počinjete osjećati njezinu muku i bol. Jednostavno želite da to mučenje prestane.
Ovo jedan vrhunski horor, kojega svakako morate pogledati.