Naziv filma: Split / Podvojen (2017.)
Datum: 28.01.2017.
Redatelj: M. Night Shyamalan
Scenaristi: M. Night Shyamalan
Uloge: James McAvoy, Anya Taylor-Joy, Haley Lu Richardson
Radnja: Dok mentalna podvojenost već dugo fascinira znanost, vjeruje se da jedno ljudsko biće može manifestirati jedinstvene fizičke atribute za svaku ličnost koju posjeduje. Iako je Kevinu (James McAvoy) njegova psihijatrica, dr. Fletcher (Betty Buckley) potvrdila da ima 23 različite ličnosti, ostaje još uvijek upitno koja ličnost dominira nad ostalima. Primoran da otme tri tinejdžerice vođene tvrdoglavom Casey (Anya Taylor-Joy), Kevin pokreće rat za opstanak među sobom i svim ličnostima u sebi - kao i svima oko sebe.
Zemlja: SAD
Trajanje: 1h 38min
  • Naša ocjena8.9/10
  • IMDB ocjena7.5/10
 
RECENZIJA:
 
Kada sam čuo da Shyamalan priprema novi film i da će isti kao i 'Posjeta' biti baziran na psihološkim temeljima, koji ovih dana prolaze jako dobro kod gledatelja, bilo je jednostavno za očekivati da će 'Split', kao i spomenuta 'Posjeta' ostaviti traga i dirnuti u krajnju kritiku. Za razliku od 'Posjete', horor triler 'Podvojen' nudi jednu solidnu mješavinu psihološke  napetosti, horor elemenata, ali i drame, te sve zajedno ukomponirano u zanimljiv filmski uradak od kojega ne znate što točno očekivati, jer očekivati možete sve.
 
Radnja filma je vrlo zanimljiva. Kevin, čovjek s dvadeset i tri osobnosti otima tri tinejdžerice, te ih zatvara u napušteni podrum. Djevojke u cijelom tom metežu, nakon što dođu sebi, ubrzo shvate da mogu manipulirati jednom od osobnosti, dok su sve ostale osobnosti dosta neprijateljski nastrojene prema njima. Kroz priču s nekom od 'osobnosti', shvaćaju da se sve osobnosti pripremaju za dolazak 'Zvijeri' koja će doći i napraviti im nešto užasno. Tri djevojke moraju što prije osmisliti strategiju kako bi uspjele pobjeći i spasiti vlastite živote. S druge strane, dok se one pripremaju za bijeg, upoznajemo doktoricu koja se bavi Kevinom i njegovim slučajem različitih osobnosti koja u jednom trenutku shvaća da se nešto čudno događa s Kevinom i da isti više nije onakav kakav je bio dok je dolazio na terapije.
 
 
Odmah s prvim minutama filma vidimo da će se radnja razvijati u vrlo raznolikom ritmu. Tri djevojke koje su otete odmah u prvim minutama filma, odmah se na početku suočavaju s luđakom koji ih otima. Uz to, odmah poslije otmice, ne treba im puno da upoznaju neke od osobnosti, točnije njih sedam, a u tom trenu radnja malo usporava i film nam nudi uvid u flashback jedne od djevojaka; flashback koji će biti bitan za daljnji razvoj filma, dok posljednja četvrtina filma ubrzava sam tempo i dovodi nas do žestokog obračuna i zaključnoga dijela.
Kao i većina Shyamalanovih filmova, i ovaj ostavlja neka pitanja 'otvorena', dok se cijela radnja filma smjestila u podrum, koji svojim izgledom, koji je mračan, hladan i ograničen, jednostavno izaziva pravi osjećaj nelagode, koju zlokoban soundtrack samo povećava kako se radnja odvija.
 
 
Osim odlične i zanimljive radnje, tu svakako moram i pohvaliti odličnoga Jamesa McAvoya, koji nije imao nimalo lak zadatak, a to je 'oslikati' sve osobnosti koje vidimo na platnu, do te mjere da kasnije kako se prebacivamo iz jedne u drugu, sami shvaćamo tko se točno i u kojem trenutku nalazi pred vama. Uz odličnoga Jamesa, glavnu ulogu s ženske strane nosi mlada i jako talentirana glumačka zvijezda Anya Taylor Joy (The Witch) (HOROR NAGRADA 2017. - Glasanje za najbolje od horor žanra), koja je još jednom svojom odličnom izvedbom u ovome filmu dokazala da je pred njom velika glumačka karijera. Od sva tri ženska lika koja se pojavljuju u filmu, jedino će vas Annin lik natjerati da osjećate zabrinutost oko njezine sudbine i određenu dozu empatije, a upravo je to njezina gluma na maestralan način i dokazala.
 
Na kraju, 'Split' je stvarno izuzetan psihološki horor/triler s intezivnom i vrlo zanimljivom radnjom, a prema pisanju stranih kritičara, ovo je svakako jedan od najboljih Shyamalanovih filmova, koji jednostavno mora biti okrunjen nekom filmskom nagradom, jer film to zbilja i zaslužuje.