„In space no one can hear you scream“

Kroz poveći tekst našega Deckarda, donosimo vam članak o svemu što se ikad htjeli znati o Alien franšizi. Zavirite s nama duboko ispod površine i saznajte sve o stvaranju Aliena, bez kojeg danas horor žanr nikako ne bi bio isti.
 
 Kao neka vrsta pisca (ona neuspješna, naravno) jako cijenim dobru ideju. Mislim, ideja je ta koja pokreće stvari, bilo da je originalna, bilo da je nadograđena, bilo da je reciklirana. Ovisno o tome kakav ste autor, od jedne ideje napravit ćete čuda. Možda novo remek-djelo, a možda nešto posve nebitno. Gledajući danas, Alien je napravio svašta za filmski svijet; uspješno pokrenuo nekoliko karijera (Sigourney, Scott, O'Bannon) malo razbudio uspavani SF žanr koji je tada dobivao tešku infuziju dobrih financijskih uspjeha koristeći se bajkama (Star Wars) ili pozitivnim susretima s trećom vrstom (Close Encounters Third Kind), a ujedno je učini i neke inovacijske postupke standardnim dijelom snimanja filmova (manje je više).

Da život inspirira umjetnost znaju već svi vrapci na obližnjim granama, ali da se nekoliko događaja preklopi u jednu cjelinu, koja opet svoje grane raširi na nekoliko drugih strana, priča je za sebe. Da bi se sve to ispričalo kako treba morali bi krenuti od samog početka, od dana 13 studenog 1974 godine, kad je lokalna policijska postaja zaprimila telefonski poziv od čovjeka koji je tvrdio da je upravo s grupom prijatelja ušao u obiteljsku kuću smještenu na 112 Ocean Avenue, gdje su pronašli šest članova obitelji DeFeo mrtve. Ustrijeljene u svojim krevetima.U prvom nastavku serijala "Iza scene", donosimo Vam pogled na film The Descent / Špilja užasa .
Saznajte kako se snimao film, što se događalo iza kamera, kako je nastao set za snimanje ovoga horor hita, a posebno tko se krije iza jezivih maski kanibalskih čudovišta.

Horor filmovi su uznemirujući filmovi koji nastoje izazvati emocije straha, gađenja i i užas od samih gledatelja. Često su puni scena kojima pokušavaju uplašiti gledatelje, a za to koriste fantazije koje se često preklapaju s triler žanrom.

Sama teorija horor filma mijenjala se desetljećima. Filmovi koji su nekada bili svrstani u horor žanr, prebacili su se u trilere (The Silence of the Lambs, Jaws, Psycho and Se7en). U današanje vrijeme horor žanr daje se filmovima koji koji jasnije prikazuju horor scene i scene pune fantastike (Wes Craven's New Nightmare, A Tale of Two Sisters, Saw films, The Strangers, The Ring, Session 9).

Rano doba horor filma temelji se na svima nam znanim horor čudovištima kao što su Dracula, Frankenstein, Fantom iz opere. Noviji horor filmovi, uglavnom se temelje na tim temeljima, samo s poboljšanim efektima i višerazrađenom pričom

Idi na vrh