Naziv filma: Funny Games / Smiješne igre (2007.)
Datum: 4.4.2008.
Redatelj: Michael Haneke
Scenaristi: Michael Haneke
Uloge: Naomi Watts, Tim Roth, Michael Pitt
Radnja: Kada im se nepoznati i prilično zahtjevni mladić pojavi pred vratima, mlada obitelj ni ne sluti kakav će teror uskoro doživjeti. Njihov opuštajući vikend se ubrzo pretvara u borbu za vlastiti život jer mladić ima vrlo nasilne namjere.
Zemlja: SAD / Engleska / Francuska
Trajanje: 111 min
IMDb ocjena: 6.5
Naša ocjena:  8/10 
 
RECENZIJA:
 
Kada je izašao 2007. godine film je bio popraćen brojnim negativnim kritikama i to najviše na račun 'psiholoških igrica' kako su brojni kritičara ocijenili Hanekovo najnovije filmsko djelo. S druge strane, količina pozitivnih kritika je svakako prevagnula vagu na svoju stranu i smjestila ga u sam vrh, odličnih psiholoških horor filmova.
Štoviše, neki su ga nazivali krajnje brutalnim, a jedno je sasvim jasno: 'Funny Games' je svojom nasilnom radnjom digao prašinu, no napravio odličan zalet za brzu i sigurnu zaradu.
 
 
Kada bi gledali sam film, kao film mogli bi ga opisati kao djelo egzistencijalnog nihilizma, koji iz scene u scenu preispituje ideju kojom se uvijek vodio sam Hollywood, a to je uvijek upitno pitanje morala, ali i publike koja je najviše zaslužna za 'viđeno nasilje, jer ista u njemu i uživa'. Možda grubo zvuči, no ta glavna, nasilna radnja je najveći pokretač samoga filma.
 
S nasiljem se u filmu ide do krajnih granica, što i pokazuju scene u kojima se glavni akteri i obraćaju samim gledateljima preko kamere, ali i ideja gdje recimo izmišljaju 'kako bi se stvari dogodile kad bi...' scene i na još jedan, brutalniji način muče svoje žrtve.
 
Iako je pun nasilja, kontakt s publikom kako je gore rečeno, cijelom to nasilnčkom aktu daje posebnu nijansu bizarnosti.
Nasilje se u nekim scenama opasno približava liniji parodije, no vrlo brzo se vrati na 'pravi put' i dalje gledatelja šokira iz scene u scenu. 
 
Glumačka postava je i više nego solidna. Glavnu žensku ulogu igra odlična Naomi Watts, dok su uloge psihopata pripale odličnim mladim glumcima Michaelu Pittu i Brady Corbetu.
 
Preporuka svakako.