Naziv filma: Kong: Skull Island / Kong: Otok lubanja (2017.)
Datum: 09.03.2017.
Redatelj: Jordan Vogt-Roberts
Scenaristi: Dan Gilroy
Uloge: Tom Hiddleston, Samuel L. Jackson, Brie Larson
Radnja: Raznoliku ekipu istraživača okupila je avantura na nepoznatom, neistraženom otoku u Tihom oceanu - lijep, ali i opasan - ne znaju da su ušli u prostor mitskog Konga.
Zemlja: SAD
Trajanje: 1h 58min
  • Naša ocjena7.5/10
  • IMDB ocjena7.1/10
RECENZIJA:
 
Horor filmovi u kojima ogromna čudovišta imaju glavnu ulogu uvijek su bila isplativa meka većini filmskih redatelja, jer nema ništa bolje nego napraviti odličan blockbuster s ogromnom zvijeri u prvom planu i isti poslati na sve blagajne diljem svijeta. Mi kao filmski fanovi u većini slučajeva nekako uvijek i težimo filmovima katastrofe ili filmovima gdje nešto ogromno napada ljudsku populaciju i volimo kada nas netko stjera u kut, a mi se 'kopeljamo' i tražimo izlaz ili kako to uvijek biva gradimo prave opasne planove kako bi se obranili od najezde. Vjerojatno vam kao i meni odmah na um padaju filmovi poput Godzille, Pacific Rima, Cloverfileda i sličnih, a naravno neizbježan je i King Kong, koji je već prije i imao nekoliko velikih filmski adaptacija i ostvario je jako dobre rezultate na blagajnama, pa je bilo i za očekivati da ćemo uskoro i ugledati još neku adaptaciju, doduše malo drugačiju od onoga na što smo već navikli.
 
Ovoga puta, radnja filma se ne događa u gradu, gdje bi gledali kako ogroman Kong uništava zgrade koje su veličine kao i on, ili čak i manje, već se na svu sreću sva radnja preselila na otok, koji osim što pruža zbilja nevjerojatan pogled na prirodu, zelenilo i sve ono što nosi netaknuta priroda, pruža i jedan poseban filmski ugođaj, koji samu kvalitetu filma, barem po meni podiže za nekoliko stepenica gore. Priča je jednostavna, a vrti se oko tima znanstvenika, koje predvodi Bill Rand (John Goodman - najbolji glumac u horor filmu 2017. po izboru HOROR NAGRADE -HOROR NAGRADA 2017. - lista pobjednika'), a svi zajedno putuju na tajanstveni otok negdje u Tihom oceanu, iz nekih nerazjašnjenih razloga. Iako se u početku misli da Bill istražuje tlo samoga otoka, on na umu ima nešto totalno drugačije i zastrašujuće, nešto što će uskoro postati stvarnost i iznenaditi i njega i sve znanstvenike koji se nađu s njim usred prekrasnoga otoka, koliko prekrasnog toliko i opasnoga.
 
Nedugo nakon što s cijelom eskadrilom vojnika i opreme stignu na otok, na ekranu nam se ukazuje sam Kong, u punoj svojoj veličini, koja zbilja ostavlja bez daha i njih, ali i nas ispred ekrana. Ono što posebno iznenađuje je činjenica da nije Kong jedino mitsko biće na otoku, već je otok pun opasnih i ogromnih životinja, a čim stupe na sam otok, za sve njih počinje borba za život koje će ubrzo svi zajedno postati vrlo svjesni.
 
 
Što se tiče glumačke ekipe, ona je i više nego solidna. Od već spomenutoga Johna Goodmana, pa sve do oskarovke Brie Larson ili nenadmašnog Samuela L. Jacksona, tu je i ostatak glumačke ekipe koja je svoj zadatak donijela na najbolji mogući način.
'Kong: Otok lubanja' je jedan odličan i vizualno prekrasno snimljen film, pa će vas uz zanimljivu radnju i oduševiti fotografija samoga filma, koja je vjerojatno i njegov najjači adut.
 
Ono što bih naglasio kao manu filma je prerano pojavljivanje samoga Konga, koji se zbilja u samom filmu pojavi nekako prerano i svo ono iščekivanje pada u vodu vrlo brzo i ubija onu napetost koja je mogla biti puno bolje razrađena i prikazana. Također uz tu manu, svakako bih se osvrnuo i na dosta površnu karakterizaciju samih likova, koja je dosta slaba i nemate se vremena 'stopiti'  s nekim likom, za kojim ćete u jednom trenutku žaliti ili strepiti da mu se nešto ne dogodi.
 
Isplati li se na kraju pogledati ovaj film? - Kada ga usporedimo sa sličnim filmovima gdje glavnu ulogu drži neko čudovište, definitivno se isplati. Bez obzira na površne likove i nešto slabiji scenarij, Kong je jedan vizualno prekrasan film, a i radnja je daleko od dosadne ili negledljive. Svakako je ovo film za jedno gledanje i uživanje u svemu onome pozitivnome što sam film donosi.