Naziv filma: Z (2019.)
Datum: 09.08.2019.
Radnja: Obitelj krene terorizirati izmišljeni prijatelj njihova osmogodišnjeg sina.
Zemlja: SAD
Trajanje: 1h 23min
 
bloody hand icon7927/10   5,5/10
 
 
 
 
RECENZIJA:
 
Na samom početku moram spomenuti da nisam veliki ljubitelj horor filmova u kojima djeca imaju glavne uloge. Ne znam je l' to zato što uvijek nekako ispadne da ne znaju na platno donijeti tu neku horor atmosferu ili im gluma bude toliko očajna da na kraju upropaste i najbolji scenarij. Kada se dogodi ovo zadnje bude mi baš krivo, jer je film bio potencijalno dobar, a ispao je užasno loš. No da ne budem baš toliki kritičar, moram priznati da stvarno ima dobrih horor filmova u kojima djeca imaju glavne uloge i koji su prilično jezivi i što je najbitnije, dobri i kvalitetni.
 
 
Kada je u pitanju Z (2019.), zanimljivo je spomenuti da je redatelj prisutnost jezivoga klinca odveo u nekom drugom smjeru.  Beth i Kevin naizgled imaju savršen život, elegantan i moderan dom u lijepom američkom predgrađu, te osmogodišnjeg, dobro odgojenog sina Josha. Jedini problem u njihovom životu stvara činjenica da njihov sin nema baš puno prijatelja i dane provodi sam. Kako bi to promijenio, jedan dan Josh stvori u glavi sebi izmišljenog prijatelja, davši mu ime Z.
Z se u početku čini bezazlen, ali postupno se otkriva njegov negativni utjecaj na Josha poput preskakanja škole, ozljeđivanje druge djece itd. Nakon posebno opakog napada na drugo dijete, Beth i Kevin odvode Josha kod psihijatra. Psihijatar ne vidi ništa loše s Joshom, ali otkrivamo da je Beth bila njegova bivša pacijentica.
 
Iako se na početku filma čini da će sav fokus biti usmjeren na Josha i da će 'jezivi klinac' nositi većinu radnje, to se na sreću nije dogodilo.
Keegan Connor, većinu radnje preuzima na sebe sa svojom jakom izvedbom majke koja se bori da spasi svoje dijete, dok nas s druge strane Jett Klyne tjera da se zapitamo je l'  mali Josh hladnokrvni sociopat ili zapravo samo bezazleno dijete.
 
Scenarij također zaobilazi klišeje i uspijeva izvući puno napetosti iz jednostavne premise. Uz mali budžet, ovaj film je pokazao da film ne mora biti zbog toga loš, baš naprotiv, 'Z' je dokaz da novac nikad nije ni bio recept za kvalitetu onoga što gledamo na filmskom platnu.
Sam kraj filma je jedno koketiranje s crnim završetkom, koji doduše bude ublažen, iako je još uvijek prilično mračan, neću dalje da ne bih spoilao, samo ću pohvaliti da vrhunac filma ostavlja kraj za poželjeti, jer nema zadovoljavajućeg obračuna na koji smo navikli kada su ovakvi horor filmovi u pitanju.
 
Uzevši sve ovo u obzir, toplo preporučujem 'Z' kao novi spin u podžanru zlog djeteta.