Kako nam se bliži Noć vještica, ili popularni Halloween, svake godine imamo popis filmova koje gledati na taj horor dan. Iako će većina horor fanova odmahnuti glavom s uvjerenjem da znaju što je to uopće Halloween, sigurnI smo da velika većina ne zna što se to točno krije iza samoga Halloweena, koji je odavno probio granice Sjedinjenih američkih država i postao  itekako obilježavan dan diljem svijeta.
 
Ako bi željeli imati tipičnu Noć vještica, baš onakvu kakvu obilježavaju Amerikanci, koji su ipak maheri što se tiče samog Halloweena, osim strašnih filmova koje ćete gledati s društvom na taj dan, potrebni su vam i neka obilježja vezana isključivo uz sam Halloween. Kada pomislite na Halloween odmah vam vjerojatno na um padaju bundeve, slatkiši i maškare.
Uz ta tri glavna obilježja, Halloween je itekako vezan u trikove i spačke, ali i vještice, pauke i ostala 'strašna' stvorenja, poput recimo kostura, koji je obavezan dio američke kulture Halloweena.
 
No, jeste se kada zapitali zašto baš bundeva? Zašto nije krumpir ili rajčica? E pa, legenda seže daleko u prošlost.
 

BUNDEVA

Kao što smo već spomenuli, bundeva je najpoznatije obilježje Noći vještica. A najzaslužniji narod što se tiče bundeve kao najpoznatijeg znaka ove noći su Irci. Ustvari, u početku se se koristile i dubile tikve, no kako u Americi i nema baš tikvi na bacanje, tikve su zamijenjene puno dostupnijim bundevama. I naravno, Irci kakvi domišljati i jesu, iste su dubili i ukrašavali. Naravno i to dubljenje same bundeve ima svoju povijesnu priču. Legenda kaže da je davno prije živio jedan farmer po imenu Jack, koji je prevario i samoga Vraga, za posljedicu te prevare, Jack je bio izbačen iz Pakla, ali i iz Raja. Kako nije imao kamo otići, duša mu je bila osuđena na vječno lutanje. A kako bi mu put kroz to lutanje bio osvjetljen, maštoviti Jack je izdubio bundevu i u nju položio zapaljenu svijeću da mu obasja put. Od tada, svjetleća bundeva postaje zaštitni znak Halloweena, a poznata je i pod imenom Jack ‘O Lanterns. Uz to, legenda kaže da goruća bundeva u toj noći, izgubljenim dušama osvjetljava put. Zanimljivno zar ne? Ako pogledamo danas, dubljenje je postalo pravi hobi, a diljem svijeta se organiziraju i natjecanja za najljepše izdubljenu bundevu i slično.
 

MAŠKARE I SPAČKE

Uz same bundeve koje postavljamo pred našim kućama, većina onih koji drže do Halloweena, rado prione i na maskiranje, ali i pravljenje spački svojim bližnjima. Kao i sve vezano uz Noć vještica i to ima svoje korijene i početke daleko u prošlosti, a i veže se jedna poznata legenda. Naime, legenda kaže ako bi se u toj noći maskirali u neku utvaru, te iste utvare bi pomislile da smo dio njih i ne bi nas dirali, pošto nas ne bi prepoznali. No, kako je granica između živih i mrtivh te noći najtanja, štoviše skoro pa je i nema, i duhovi su odlučili taj dan iskoristiti u svoju korist, pa kada vam netko pozvoni na vrata, maskiran u neku utvaru, vi ne znate jel to zbilja netko maskiran ili se pred vama nalazi prava pravcata utvara. Jezivo.
Što se tiče spački, odnosno 'pranks'-a, one nemaju toliko legendarnu prošlost, već korijene vuku unazad nekoliko godina. Halloween je postao svojevrsna pozornica i razlog, zašto vodeći Youtuberi danas sve više koriste taj dan kako bi na smrt preplašili svoje sugrađane. Tko napravi veću foru, više para i zaradi na klikovima samog youtube. Uglavnom, nekako i nismo sumnjali da se sve mora svesti na novac, ali što je, tu je.
 

CRNA MAČKA I OSTALA ŽIVINA

Crna mačka se stoljećima veže uz same vještice i one neudane žene, kojima su one bile svojevrsni zaštitni znak. Vjerojatno ste barem jednom u životu pljunuli kada bi vam mačka pretrčala preko puta, ili ste barem pomislili na to kako crna mačka donosi nesreću. Naravno, Irci k'o Irci, kako bi udarili kontru svemu onome što drugi vjeruju, njima crna mačka je znak sreće. No bitno je jedino to da je crna mačka, uz bundevu zaštitni znak Halloweena, hoće li vam donijeti sreću ili nesreću, uvijek je na vama samima da odlučite. Što se tiče ostalih živina poput pauka i šišmiša, oni su isto tako usko vezan uz sam ovaj dan. Vjerojatno što izgledaju dosta gadno (okej možda ne izgledaju svima vama tako, ali nama malo izgledaju), pa su i postali dio vještičjeg menija, kojeg ne bi da nam poslužite, neka hvala, nismo gladni.
 

NEKOLIKO ZANIMLJIVOSTI VEZANIH UZ NOĆ VJEŠTICA

Zbog povezanosti s keltskim blagdanom Samhainom (pretečom Halloweena) i naravno s vješticama, mačke su obavezni simbol Noći vještica. Legenda kaže da su druidi mačke za vrijeme Samhaina bacali u vatru kao dio procesa pročišćenja.
Prema tradiciji ako na Noć vještica obučete odjeću naopako i hodate unatrag u ponoć ćete ugledati vješticu.
U mnogim svjetskim zemljama kao što su Francuska i Australija, Noć vještica smatra se američkom komercijalnom izmišljotinom i nije dobrodošla.
Samhainophobia je strah od Noći vještica.
Nakon Božića, Noć vještica je najprofitabilniji blagdan.

KOJE HOROR FILMOVE GLEDATI NA SAM HALLOWEEN?

Svake godine objavi se pregršt raznoraznih članaka s popisom filmova koje gledati na sami Halloween. Točnije, pretrage vezane na našem portalu kroz cijeli deseti mjesec prošle godine, bile su baš te pretrage vezane uz preporuku filmova na sam Halloween. U moru takvih pretraga izdvojit ćemo par koje su nam posebno zapele za oko.
Kroz cijeli deseti mjesec prošle godine, na Hororviziju dovele su vas ove pretrage i upiti:
 
Koji horor gledati na halloween? - I nema nekog univerzalnog odgovora. Svaki dobar horor film je odlična preporuka i za tu večer. Ove godine smo imali dosta super horor filmova koje možete pogledati ako do sada niste. Naravno osim tih, imate i one legendarne Halloween istoimene filmove, koje isto vrijedi pogledati.
Najstrašniji halloween horor film? - hm, sad najstrašniji je jako veliki pojam. Horor žanr ima jako puno dobrih i strašnih horor filmova.
Halloween film za umrijeti - ok, ovo je jedna od čudnijih pretraga :D
Halloween filmovi za gledanje cijelu noć - ovo je vjerojatno pretraživala osoba koja je veliki fan Halloweena pa to propisno obilježava! Svaka čast!
Kako napraviti Halloween torte i kolače - ako ste na ovo našli odgovor na našim stranicama i mi ga želimo znati. :D Uglavnom, ovo je odlična ideja, čak su i neki članovi našeg uredništva bili na jednom tematskom partiju vezanom uz Halloween gdje je upravo i poslužena takva hrana. 
Horor film koji te tjera na plakanje - Hm, jel to plakanje od straha ili što? A možda i plakanje za nekim Halloween likom koji umire od strane pomahnitalog ubojice? :D A možda je i u pitanju neki jako loš horor film, koji jednostavno tjera na plakanje, tko će ga znati.
Zašto moji ukućani ne vole Halloween - I mi se isto to pitamo, dragi neznanče! Pod hitno to promijeni u svojoj obitelji i upotrijebi sve one gore zaštitne stvari vezane uz sam Halloween. Dovedi im crnu mačku u kuću, izdubi bundeve i pusti par paukova i sve će sjesti na svoje mjesto! :D
 
Uglavnom, to je to. Da previše ne duljimo u ovom halloweenskom članku, za Halloween pogledajte koji god vam dobar horor padne napamet. Svaki dobar horor je odlična preporuka baš za taj dan.
Uz to, ovdje možete naći odlične preporuke - Recenzije horor filmova