Uhvatiti se snimanja nekog film, složit ćete se i nije neki problem. Za takvo što vam ne treba budžet od 100 milijuna dolara, već se dobar film može snimiti i s malim budžetom. No što je onda potrebno kako bi na kraju taj film i ličio na nešto pošteno? Svaki film mora zadovoljiti neke kriterije i imati "ono nešto". Mi vam donosimo "13 začina" za dobar i kvalitetan horor film.

 

 

 

13. Bazirano na istinitom događaju

Koliko god ova rečenica postaje sve više "klišej", morate priznati da nosi jednu određenu težinu. Svaki čovjek, gledajući nešto voli misliti da je takvo nešto zbilja i moguće u reali. Naravno, ne kažemo da ne postoje filmovi koji su zbilja bazirani na istinitoj priči, no to je u današnje vrijeme sve veća rijetkost. "Istiniti film" sam po sebi dobiva bolju reklamu, veću zainteresiranost horor publike, ali i kritičara, a takva jedna fusnota na reklamnom panou je više plus nego minus. Stoga imati temelj na takvoj jednoj činjenici je sama po sebi pozitivna reklama.

 

12. Dobra lokacija i dezorijentiranost

Gledajući unatrag po već snimljenim horor filmovima, dobra lokacija nameće se sama od sebe. Sve više filmova snima se na mračnim mjestima, koji svojom tamom, atmosferu dižu na jedan višlji nivo. Mračne špilje, šume ili ruševine, već su godinama top destinacija za snimanje horora. Razmislite malo i vidjet ćete sami da nema filma koji nije sniman na ove tri lokacije. Raznorazne kolibe u šumi (Koliba u šumi, Cabin Fever...), odavno omiljena lokacija za filmske prostore, neistražene špilje ( Descent...), ruševine (Brda imaju oči...). Kada na to dodate i dezorijentiranost glavnih junaka, dobili ste odličnu lokaciju za već predviđeni masakr. 

11. Malo drame i razmirica među glavnim junacima

Sve više filmova unosi dramu u napisanu priču. Odavno je prestalo biti zabavno gledati nemili masakr, glavnih nam junaka, bez da znamo kakvu pozadinsku priču nosi svatko od njih. Svaki lik, ili barem oni glavni likovi, moraju imati dobru pozadinsku priču, a ako je u filmu još uključen kakav ljubavni par ili trokut, sve to dodatno začinjava već i ovako napetu atmosferu. Drama prilikom ubijanja je također "must have" svakog horor filma.

 

10. Soundtrack

Gledajući bilo koju seriju, primjetili ste da svaka napeta scena ima i popratnu glazbu. Takvo nešto je svakako poželjno i u kvalitetnom horor filmu. Istraživanjem je dokazano da glazba, pogotovo soundtrack dodatno pojačava ljudski strah od pogledanog i podiže njegov adrenalin. Gledajući neku masakr scenu ne bi bilo isto bez popratne glazbene podloge.

 

 

09. Kvalitetni efekti

Objašnjavati koliko je bitno imati kvalitetne efekte na filmu ne bi imalo misla, pošto se takvo što podrazumijeva. Koliko god film bio dobar, gledajući neke bezvezne efekte i scene u kojima se vidi da se radi o glumi, naš dojam  o pogledanom splašnjava. Kvalitetni efekti doduše i koštaju, no ako se netko ozbiljno primio snimanja kvalitetnog filma,  štedjeti na ovako nečem, nema smisla.

 

08. Litre krvi

Začiniti horor jelo, bez krvi bilo bi nemoguće. Sve više horor priča i scenarija teži tome da gledateljima donesu smrt na bezbroj načina. Od kanibalskih scena, do neviđene torture. Za svaku od tih scena je potrebna i krv. U kojoj količini, to naravno ovisi o kakvoj se sceni radi, ali da je krv obavezan dio horor scene, znaju i ptice na grani. Prošlo je vrijeme kada bi nekome "odrezali ruku" a iz ruke bi iscurilo 3-4 kapi krvi. Ako se na taj način pokušava dočarati mučna scena, onda neka bude i realna.

07. Doza straha

Prenijeti strah preko filmskog platna do gledatelja nije nimalo lak zadatak. Cilj i svrha svakog horor filma je na poseban način "uplašiti" gledatelja i izazvati njegov osobni strah. To se dakako postiže mučnim scenama gdje se glavni likovi bore za vlastiti život, a gledatelji se zbog emaptije stavljaju u njihove položaje, no kako bi se takvo što doista i postiglo, strah moraju kvalitetno odglumiti i glumci koje gledamo.  Na kraju krajeva, i sami dok gledamo horor film, očekujemo da će nas isti i uplašiti i izazvati takvu ili neku sličnu emociju.

 

06. Ranjivi ubojica

Ako bi htjeli prikazati realan horor film, onda moramo i imati realnog ubojicu. Terminatori koje nikako ne možemo ubiti odavno su dio prošlosti i nisu više dobrodošli. Ranjivost ubojice odavno je postala obavezan dio scenarija, pošto se na taj način gledatelju govori da  happy end ipak nije nemoguć. Naravno i dalje je negativna strana puno puta pametnija od naših glavnih junaka, ali i ranjivost je veliki plus u toj mučnoj borbi.

 

05. Kvalitetna reklama

Kvalitetno izreklamirati film je obavezan dio svake horor reklame. Nemoguće je očekivati dobar odaziv gledatelja i dobru zaradu, ako nitko nije čuo za film koji izlazi. Kvalitetna reklama se postiže zanimljivim i napetim trailerima, tj. foršpanima, a u zadnje vrijeme puštanje mini teasera postalo je također obavezan dio reklamiranja. Znimljiv i oku ugodan plakat također je "must have" reklamne kampanje.

 

04. Happy end iliti sretan kraj

Nakon što gledate neki film koji traje dobra dva sata, za očekivati je da ćete na kraju dočekati sretan kraj za horor junake. I to je sasvim u redu. Gledajući 2 sata borbu za život, realno je i očekivati da će bar netko od njih preživjeti takav jedan teror. Happy end prisutan je u većini filmova i nekako je postao obavezan dio dobrog horor filma. Istraživanjem je dokazano da se takvo što i očekuje, čak i pod obavezno, što naravno nije uvijek slučaj.

 

03. Kvalitetna gluma

Evo nas i u samom vrhu ove začinske horor liste. Sasvim zasluženo treće mjesto odnosi kvalitetna gluma. Bez obzira koliko film bio dobar, bez kvalitetne glume sve pada u  vodu. Nitko ne očekuje da ćemo u horor filmovima gledati poznate face i to je u redu, no za očekivati je da ćemo gledati kvalitetnu glumu koja će nam na kvalitetan način predočiti ono što je sam redatelj i zamislio. 

 

 

02. Redatelj

Upotrijebiti sve ove začine i napraviti "dobro horor jelo" nije nimalo lak zadatak. Za takvo što zaslužan je dobar redatelj. On je najbitnija figura koja sve to spaja u  jednu smislenu i originalnu priču. Imati redatelja koji ne zna što radi je najveća greška koju jedan film može imati. On mora imati viziju cijeloga filma, kako bi isti ispričao na kvalitetan i uvjerljiv način. 

 

 

01. Kvalitetan scenarij / priča

Vjerujemo da ćete se složiti s nama kada kažemo da je u svemu ovome najbitnija kvalitetna priča. Dobar i napeti scenarij, bio on originalan ili adaptiran, najvažnija je karika svakoga filma. On mora biti pun smislenih dijaloga i monologa, ali i sadržavati jednu zanimljivu i zaokruženu priču koja će svakoga gledatelja držati u napetosti punih 2 sata koliko traje prosejčan horor film. Možemo mi imati i kvalitetnu glumu, odlične efekte i sve gore navedeno, ako nemamo dobar i zanimljiv scenarij ništa drugo nema smisla. Scenarij je temelj svake filmske priče.