Nismo se ni okrenuli, a kraj godine je već pred vratima. Kao i svake godine, kraj godine je najbolje vrijeme za sastavljanje top lista, što dobrih, što loših horor filmova. Kako smo zadnje tri godine, svake godine imali listu najboljih horor filmova (Najbolji horor filmovi 2014. Najbolji horor filmovi 2013. Najbolji horor filmovi 2012. ), ni ova 2015. godina ne može biti iznimka.  Iako, odmah na početku moramo priznati da je 2015. godina svakako iznenadila svojim horor izborom i ponudila nam je neke od dugoočekivanih horor naslova, koji se možda i nisu nešto pretjerano proslavili na filmskim platnima, ali su svakako ostavili svoj horor trag u samom filmskom žanru.
 
Iza nas je cijela hrpa horor naslova i moramo priznati da je bilo dosta teško sastaviti listu najboljih horora, što po mišljenju našeg uredničkog tima, što po mišljenju gledatelja. Vjerojatno će se i u ovoj našoj top listi 2015. naći naslova za koje smatrate da nisu zaslužili svoj mjesto, no da ne duljimo, krenimo s listom.
 
NAJBOLJI HOROR FILMOVI 2015.

1. Backcountry / Divljina (2015.)

 
Backcountry je realistični horor film koji smo trebali vidjeti još prije godinu dana. No, zbog nedostatka financijskih sredstava njegova premijera je odgođena za ovu godinu. Bez obzira na datum realizacije, Backcountry je pozitivno iznenadio, kako kritičare, tako i publiku. Odlični kadrovi divljine, realnost koja je prožeta samim filmom, te dobra i zanimljiva priča, dovoljan su razlog da se 'Divljina' svakako mora pronaći na vašoj listi za gledanje.

2. Spring / Proljeće (2015.)

 
 
'Spring' je svakako jedan od boljih horora koje smo gledali ove godine. Donosi nam nešto novo i osvježavajuće u ovome žanru. Šteta je samo što sama ideja nije još bolje razrađena, pošto je materijala itekako bilo. Dalo bi se samu priču razraditi još bolje i kvalitetnije, a odnos glavnih likova još bolje izgraditi i samu kvalitetu filma podići za još koju nijansu. Bez obzira na mini nedostatke, film je nekoliko koplja iznad ostalih i svakako je vrijedan pažnje i potpuno
opravdava visoku ocjenu kritike i publike.
 

3. Goodnight Mommy / Laku noć, mamice (2015.)

 
Odlična i zastrašujuća drama s elemntima horora, vodi nas u svijet desetogodišnjih blizanaca Lukasa i Eliasa, koji žive u seoskoj kući na osami, zajedno s majkom, koja se oporavlja od plastične operacije. Nakon što postane hladna i distancirana prema vlastitoj djeci, njihov odnos postaje sve čudniji i bizarniji.
Njezino lice omotano zavojima, groteskno je i bizarno i počinje predstavljati distancu i ponor koji se stvori u njihovom odnosu. Laku noć, mamice opravdao je epitet najiščekivanijeg austrijskog filma ove godine. Kada bi ju pitali da opiše svoje filmsko djelo, Veronika Franz odgovorila bi da se radi o obiteljskoj drami s povećim horor elementima.
 

4. Creep / Čudak (2015.)

 
Creep je inteligentno doziran horor film, koji u svojih osamdesetak minuta nudi baš ono nešto što bi svaki horor film trebao imati, a to je odlična horor atmosfera. I to ona, morbidna, jeziva i napeta atmosfera, iza koje se uvijek krije nešto što vas može iznenaditi. Ruralni dijelovi same Kalifornije samo pridonose cijeloj priči, za koju ne znate u kojem smjeru ide. Bez obzira, voljeli vi način na koji je sam film snimljen, visoka ocjena kritke dovoljan su razlog da mu svakako date priliku.
 

5. Insidious: Chapter 3 / Astralna podmuklost: Poglavlje 3

 
Čitajući dosta recenzija kroz ova tri mjeseca došli smo do zaključka da je većina horor fanova zadovoljna viđenim i većina će mu bez razmišljanja dati poveću ocjenu, što zbog solidne glume, koja je i u prva dva nastavka bila jako dobra, pa se ta praksa nije promijenila ni ovdje. Što zbog odličnoga scenarija i jezive horor atmosfere koja je prožeta već od prvog trenutka kada doživimo 'trzavu' scenu.
 

6. Hidden / Skriveni (2015.)

 
Hidden je jedan od horor filmova koji je imao peh kada je datum izlaska u pitanju. Uvijek je nešto 'kočilo' izlazak samoga filma i to na štetu samih gledatelja. Kada je napokon ove godine izašao, u potpunosti je ispunio očekivanja. Uz ograničen budžet i uz odlični glumački trio, Hidden je donio kvalitetnu i zanimljivu horor priču te opravdao status najiščekivanijeg horor filma ove godine.
 

7. We Are Still Here / Mi smo još uvijek ovdje

 
Priče i mitovi od davnih su vremene ukorijenjeni u američku tradiciju, te sama priča gore navedenog horor filma i nije bila preveliko iznenađenje. Nadnaravna prisutnost u kući van grada itekako je dobro iskorištena na ruku horor žanru i uvelike se razlikuje od sličnih horor filmova koji koriste nadnaravno kao kralježnicu samog scenarija. Tu ponajprije mislimo na Paranormalno, koji je nadnaravno iscijedio do 'posljednje kapi' pa napraviti bilo što u tome podžanru, a da je opet kvalitetno i zanimljivo, svakako je hrabro i vrijedno dobre ocjene. 'Mi smo još uvijek ovdje' svakako treba biti jedan od filmova koje ste pogledali ove godine, ili barem u skorije vrijeme.
 

8. It Follows / To dolazi (2015.)

 
Horor film koji je horor publiku podijelio na dva velika dijela. Jedan dio koji ga diže u nebesa i hvali odličnu ideju na kojoj počiva sam film, te na drugi dio, onih manje entuzijastičnih, koji smatraju da se iza svega krije samo ogroman marketing i kada se sve zbroji i oduzme, da je film podbacio. Ono u što smo sigurni je svakako da je 'To dolazi' jedan od onih horora kojeg volite ili ne volite. Nama se svidio i morali smo ga uvrstiti u listu top horor filmova 2015. Ne bi ga kao većina kritičara opisali epitetom 'najstrašnijim', ali je svakako vrijedan gledanja.
 

9. Clown / Klaun (2015.)

 
Unatoč odličnoj priči iza koje se nalazi slavni horor majstor, Eli Roth, gledajući Clown imate osjećaj da nešto nedostaje. Taj vas osjećaj vjerojatno neće napustiti do kraja filma, no naravno isti nije toliko veliki 'fail' koji bi ga izbacio s liste horor preporuka. 'Klaun' je sasvim solidan film, te ima ono nešto zbog čega i gledamo horor filmove. Da je horor štimung još malo jači, sve bi bilo još bolje, no što je tu je. 'Clown' je svakako jedan od boljih filmova koji je izašao ove godine.
 

10. Bone Tomahawk / Ratna sjekira (2015.)

 
Jedno od ugodnijih iznenađenje ove godine svakako je Bone Tomahawk. Tema kanibala dugo nije bila viđena u horor žanru, a tu mislimo samo na one filmove koji su na neki način svojom kvalitetom ostavili neki značajan trag u horor žanru. Bone Tomahawk tu temu na velike ekrane vraća u velikome stilu i vjerujemo da će vas gledanje ovoga filma ostaviti ugodno iznenađenima. Ovo je horor film od kojeg puno ne očekujete i baš zato dobijete više od očekivanja. Možda bi na takav način trebali pristupiti gledanju svakoga filma?
 

11. Contracted: Phase II / Zaraza: Druga faza 2 (2015.)

 
Nastavak horor film Contracted / Zaražena iz 2013. godine nastavlja tamo gdje smo stali prije dvije godine. Nakon što Samantha podlegne završnoj fazi svojevrsnog virusa STD-a, koji ju je u međuvremenu pretvorio u živućeg zombija, u naletu bijesa napada majku, dok je u drugom trenutku na tlo obara policija. Kao jedan od rijetkih svjedoka, koji je zapravo jedini i vidio pravi izvor same zaraze, Riley svjestan činjenice da je spavao s gore spomenutom Samanthom počinje shvaćati da mu je tijekom seksa prenijela virus, te njegova borba za život počinje.
 
 
Uz top listu gore opisanih horor flmova, donosimo i mini top listu filmova koji su izašli ove godine i također su 'gledljivi'.
 

TOP PLUS 2015.

 

Vaše mišljenje nam je bitno!
Sve vas pozivamo da svoje mišljenje napišete ispod u komentar rubriku i predložite horor filmove za koje vi smatrate da se trebaju naći u ovome članku, ili pak koje bi svakako maknuli s liste i preselili na listu najgorih horor filmova, koju ćemo također objaviti ovih dana.